Čudesna sudbina jedinstvenog Betovenovog dela: Kako ga je jedna laž sačuvala od nacista (FOTO)

05.12.2022

13:45

0

Cela priča odražava istoriju srednje Evrope u poslednjih 200 godina

Čudesna sudbina jedinstvenog Betovenovog dela: Kako ga je jedna laž sačuvala od nacista (FOTO)
Copyright Profimedia

Jedinstveno delo Ludviga van Betovena konačno bi trebalo da bude vraćeno naslednicima prvobitnih vlasnika.

Cela priča odražava istoriju srednje Evrope u poslednjih 200 godina.

Rukopis je bio pohranjen u arhivi Moravskog muzeja u češkom gradu Brnu, kako bi bio zaštićen od krađe nacista, pošto su Pečekovi, nekada najbogatija porodica u Čehoslovačkoj, pre Drugog svetskog rata, pobegli iz zemlje da bi izbegli Holokaust.

Muzej je u svojim zbirkama više od 80 godina čuvao Betovenov potpis na  4. stavu gudačkog kvarteta u B-duru, opus 13, koji je napisan u kasnijoj fazi rada velikog kompozitora i izuzetno je cenjen u svetu klasične muzike.

Profimedia/ČTK
 

Prvi put, kustosi Moravskog muzeja izložili su partituru na pet dana pre nego što bude predata naslednicima porodice Peček, prenosi Euronews.

Fascinantno sklopljena priča

- Sam predmet je fascinantno sklopljena priča - kaže kustos Simona Sindlarova.

Detalji o tome kako je porodica, čije je bogatstvo poticalo od rudnika i bankarskog sektora, došla u posed takvog kulturnog bogatsva posle Velikog rata, potpuno su nepoznati.

Betoven je komponovao delo za kvartet sa šest stavova 1825-26, kao deo svog kasnijeg rada na muzici za kvartete, koje je naručio ruski knez Nikolaj Galicin.

Profimedia/ČTK
 

Komad je premijerno je izveden u martu 1826. u bečkom Muzikferajnu.

Muzeji, arhivi i biblioteke u pet zemalja, uključujući Češku, Francusku, Nemačku, Poljsku i SAD trenutno čuvaju skoro 300 stranica autograma.

Zna se da je Betoven, koji je umro 1827. godine, dao četvrti stav svom sekretaru Karlu Holcu, dok su ga još najmanje dva privatna vlasnika u Beču stekla kasnije, ali pre nego što je došlo u vlasništvo češke porodice.

Profimedia/ČTK
 

Propao pokušaj slanja u inostranstvo

Pokušaj da se delo pošalje poštom u inostranstvo na zahtev porodice Peček u martu 1939. propao je tokom nacističke okupacije Čehoslovačke, što je privuklo pažnju Gestapoa.

Tada je "pozvan stručnjak iz Moravskog zemaljskog muzeja da proveri autentičnost autograma," objašnjava Sindlarova.

Profimedia/ČTK
 

Odmah je prepoznao njenu autentičnost, ali da bi je zaštitio od okupatora, on i ostali su poricali da je autentična.

Nemci su dozvolili muzeju da taj komad zadrži u svojim zbirkama, ali je većina porodičnih preduzeća i imovine kustosa iz Moravskog muzeja zaplenjena od nacista, da bi ih kasnije, posle Drugog svetskog rata, nacionalizovao komunistički režim.

Potpisan ugovor o prenosu vlasništva

Iz njihovog doma u SAD, Franc Peček je pokušao da vrati rukopis, ali su njegovi napori bili uzaludni u posleratnoj Evropi podeljenoj gvozdenom zavesom.

Na kraju je 3. avgusta potpisan ugovor o prenosu vlasništva sa muzeja na naslednike.  

Profimedia/ČTK
 

- Apsolutno, s pravom pripada Pečekovima. Pitanje je šta će biti sledeće. Ovo je novo poglavlje ove fascinantne kolekcionarske priče - kaže Sindlarova.

Srećni krajevi se ne dešavaju tako često. Ranije ove godine, Komisija za opljačkanu umetnost u Evropi sa sedištem u Londonu zaključila je da je "uprkos Deklaraciji iz Terezina (Terezienštat) o restituisanim umetničkim delima, izgledi da opljačkana umetnička dela budu vraćena su malo izvesni."  

Profimedia/ČTK
 

Neobavezujuća rezolucija

Postignuta je i jedna neobavezujuća rezolucija iz 2009. u kojoj su delegati iz više od 40 zemalja pozvali vlade da ulože sve napore da vrate bivšu jevrejsku zajedničku i versku imovinu koja je nezakonito oduzeta.

Profimedia/ČTK
 

Komisija je takođe preporučila svim zemljama da se pozabave pitanjem privatnih zgrada i zemljišta koje su nacisti i njihovi saradnici nezakonito zaplenili.

Takva odluka podstakla bi strane državljane da traže povratak svoje imovine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike