Potresne reči za Jagoša Markovića: Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima

23.09.2023

08:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Prijatelji i saradnici se snažnim i emotivnim porukama opraštaju od velikog reditelja

Potresne reči za Jagoša Markovića: Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Na vest o iznenadnoj smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića od njega su dirljivim porukama na društvenim mrežama počeli da se opraštaju brojni saradnici i poštovaoci.

"Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo 'Sumrak bogova', predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš", istaknuto je na Fejsbuk stranici Beogradskog dramskog pozorišta.

ATA Images/M.M.
 

Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocenio da je "otišao veliki maštar i meštar od teatra", i da smo "imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije".

Direktor Narodnog pozorišta NIš Spasoje Ž. Milovanović je ocenio d je Marković bio "grandiozan čovek i umetnik", sa kojim je bio "svaki tren nezaboravan".

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, "pa tako i u HNK Split gde je 2014. postavio Molijerove 'Učene žene'".

ATA Images/M.M.
 

Večiti dečak, radost, pozorište, nadahnuće

Novinarka Mira Adanja Polak je napisla na svom Fejsbuku da neće zaboraviti Markovića "i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio". "Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov uvek isti, upitni pogled posle svake premijere: 'Kako je bilo?' A bilo je uvek fantastično", napisala je Adanja Polak.

"Mali rastom,veliku je senku pravio veliki Jagoš. Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima, okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali", napisao je dramaturg Siniša Kovačević.

Glumica Vanja Ejdus rekla je da nas je napustio reditelj koji je imao hrabrost da mladim ljudima poveri velike stvari i koji je umeo da prepozna dar i da ga podrži. "Neuhvatljiv, neukrotiv talenat, večiti dečak, radost, pozorište, nadahnuće... to je Jagoš. Moj prvi i najznačajniji reditelj. Neutešna sam i ne mogu da poverujem da nas je toliko prerano napustio." - istakla je glumica.

Nebojša Babić
 

Direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić rekao je da je otišao pozorišni genije čije su predstave obeležile istoriju teatra. "Njegove predstave su bile posebne i drugačije. Kolege su umele da kažu da je scena bila 'puna pozorišta' u njegovim predstavama. Odlazak Jagoša Markovića je veliki udarac za našu kulturu i pozorišnu igru. Pamtićemo ga kao nesumnjivog genija", kazao je Goncić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike