Raduj se tamo u zagrljaju Gospodnjem: Komemoracija Jagošu Markoviću u Narodnom pozorištu (FOTO)

27.09.2023

11:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je jedan od najvećih reditelja Srbije i regiona

Raduj se tamo u zagrljaju Gospodnjem: Komemoracija Jagošu Markoviću u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Jagoš Marković, jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u Srbiji i regionu, preminuo je iznenada 22. septembra, u 57. godini života. 

Njegove predstave su bile dugovečne, hvaljene, i uvek su se izvodile pred prepunim salama. U pozorištima u Srbiji, na prostorima bivše Jugoslavije, režirao je preko 50 predstava. Od 2008. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, gde se danas, povodom njegove smrti održava komemoracija.

Tanjug/Rade Prelić
 

Tužnom skupu prisustvovalo je mnogo njegovih prijatelja i saradnika kao što su Anica Dobra, Ceca Bojković, Milena Vasić i Jug Radivojević, Vesna Trivalić, Iva Ilinčić, Radoslav Zelenović, Ivana Vujić, Katarina Žutić, Jovo Maksić, Dejan Lutkić, Ivan Jevtović, Nebojša Ilić, Uroš Jakovljević, Srđan Timarov, Gorčin Stojanović i mnogi drugi.

Na početku komemorativnog skupa prisutni su se prisetili nekih antologijskih predstava Jagoša Markovića poput „Pokondirene tikve“, „Učenih žena", nakon čega je usledio dug, gromoglasan aplauz uz suze koje niko nije skrivao.

Tanjug/Rade Prelić
 

On će postojati zauvek

Nakon minuta ćutanja direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić obratio se prisutnima:

- Jagoš je došao iznenada i svojim talentom osvojio pozorište, a onda nas je tako iznenada i napustio. Kao u nekoj njegovoj predstavi. Za njega je pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha. Jagoševa umetnička duša je sada deo svih nas. Ovde, u njegovom Narodnom pozorištu, Jagoš Marković će postojati zauvek - rekao je Goncić.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Danas se prekida veza sa svevremenim, jer je naš veliki Jagoš spajao prošlost, sadašnjost i budućnost. Za Beogradsko dramsko pozorište je bio mentor, naš otac i majka. U njegovu čast, večeras ćemo odigrati predstavu „Divlje meso“ - rekao je je Jug Radivojević.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Kada odu tako veliki kakav je on bio, uvek prvo osetim stid što smo ih podrazumevali. Za mene je svaki trenutak sa Jagošem bio neprocenjiv. Jagule, moj dobri, raduj se tamo u zagrljaju Gospodnjem - emotivnim rečima se od svog prijatelja oprostio glumac Nebojša Dugalić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Jagoš Marković će biti sahranjen danas u 14 časova, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike