Ministarka kulture Maja Gojković sutra otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji: Aleksandar Denić predstavlja spektakularnu izložbu

18.04.2024

15:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Jubilarna 60. međunarodna umetnička izložba održava se pod nazivom "Stranieri Ovunque“ (Stranci svuda)

Ministarka kulture Maja Gojković sutra otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji: Aleksandar Denić predstavlja spektakularnu izložbu
Copyright Tanjug/Video/Rade Prelić

Ministarka kulture Maja Gojković otvoriće u petak u podne Paviljon Srbije na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, saopštilo je danas Ministarstvo kulture.

Gojković će u Srpskom paviljonu otvoriti i autorsku izložbu "Exposition Coloniale“ Aleksandra Denića, koja predstavlja našu zemlju na Bijenalu.

Tanjug/Video
 

Nastup Srbije na Bijenalu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, realizuje Muzej grada Beograda, čija je direktorka Jelena Medaković komesarka Paviljona Srbije, a kustoskinja "Exposition Coloniale“ je istoričarka umentosti Ksenija Samardžija.

Kolonijalna era

"Odgovarajući na temu ovogodišnjeg Bijenala, umetnik kroz izložbu 'Exposition Coloniale' ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku autorovog istraživanja njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja", istaknuto je u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsetili da Denić kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu "koristi sposobnost da, upotrebom vizuelne naracije, kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja".

Nebojša Babić
 

Naziv 60. međunarodne umetničke izložbe Bijenala u Veneciji "Stranieri Ovunque“ (Stranci svuda) izvučen je iz serije radova koju je 2004. godine pokrenuo kolektiv iz Pariza i Palerma Kler Fonten. Kustos izložbe je Adrijano Pedrosa iz Brazila, umetnički direktor Muzeja umetnosti u Sao Paolu, a Bijenale traje do 24. novembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike