Srpski paviljon među najboljima na Bijenalu u Veneciji: Svetski portali pišu o izložbi „U refleksijama“ (FOTO/VIDEO)

31.05.2023

14:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Projekat istražuje budućnost, sadašnjost i prošlost arhitekture kroz prizmu međunarodnog sajma u Lagosu, u Nigeriji 1977. godine

Srpski paviljon među najboljima na Bijenalu u Veneciji: Svetski portali pišu o izložbi „U refleksijama“ (FOTO/VIDEO)
Izložba "U refleksijama" - Copyright Promo/Relja Ivanić

Nacionalni paviljon Srbije na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2023 otvoren je 19. maja izložbom „U refleksijama…“ autorskog tima Ive Njunjić i Tihomira Dičića.

Izložba istražuje budućnost, sadašnjost i prošlost arhitekture kroz prizmu međunarodnog sajma u Lagosu, u Nigeriji 1977. godine. Sajam je bio proizvod saradnje Nesvrstanih zemalja, beogradske kompanije Energoprojekt (bivša Jugoslavija) i Nigerije.

Promo
 

U trenutku izgradnje sajmski kompleks je bio simbol novonastale multinacionalne države, odraz samostalne budućnosti i odmak od kolonijalne prošlosti. Danas se sajamski kompleks u Lagosu transformisao u hipermarket, neke od hala su napuštene, dok su druge su okružene barakama i magacinima izgrađenim u poslednjih dvadesetak godina.

Promo
 

Izazovi koje donosi budućnost

Autori kroz istraživanje nastoje da uspostave prostorne i vremenske refleksije i kao rezultat toga predstave arhitektonsku celinu. Izložba se bavi refleksijama bivše i aktuelne sadašnjosti arhitekture nastale kroz politiku nesvrstanosti na afričkom kontinentu. Njihovo putovanje u Lagos i susreti sa arhitekturom sajma imali su za cilj da analiziraju nastale promene i uspostave diskusiju o ovom projektu, kao arhitektonskom resursu za oblikovanje budućnosti zapadnog dela Lagosa.

Promo/Relja Ivanić
 

- Izložba ima za cilj da pokrene procese koji će reaktualizovati ovaj projekat. To bi trebalo posmatrati kao deo dužeg procesa i diskusije. Kao arhitekte, trebalo bi da se nosimo sa izazovima koje nam budućnost donosi - ističu autori.

Promo/Relja Ivanić
 

Među najboljim paviljonima

Čuveni časopis za arhitekturu Domus izabrao je naš paviljon kao drugi u desetak nacionalnih paviljona koji su, kako se navodi, „u stanju da prenesu poruku u zaista direktnoj formi, ili jer su tehnički besprekorni ili zato što predstavljaju fragment istorije koju smatramo neophodnim za poznavanje.“

Takođe, čuveni arhitektonski portal Archdaily je uvrstio naš paviljon među najbolje nacionalne paviljone ove godine.

Promo/Relja Ivanić
 

18. Bijenale u Veneciji otvoreno je do 26. novembra.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike