Srbija na jubilarnom 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji: Aleksandar Denić izaziva publiku

16.04.2024

16:20

0

"Stranci svuda / Stranieri Ovunque" su tema ove svetske manifestacije

Srbija na jubilarnom 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji: Aleksandar Denić izaziva publiku
Aleksandar Denić - Copyright Nebojša Babić

U petak 19. aprila u podne biće otvorena autorska izložba Aleksandra Denića "Exposition Coloniale" u Srpskom paviljonu u Veneciji. Stranci svuda / Stranieri Ovunque, centralna je tema 60. Venecijanskog bijenala kustosa Adrijana Pedrose.

ATA Images/Dragana Udovičić
 

"Exposition Coloniale" ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku za Denićevo istraživanje njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja. Kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu, Denić koristi sposobnost da upotrebom vizuelne naracije kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja.

Breht kao inspiracija

Koristeći se Brehtovim efektom distanciranja (V efekat), on nudi sliku realnosti, a ne realnost kakva zapravo jeste.

Nebojša Babić
 

On izaziva posmatrače, stavljajući ih u položaj da preispitaju svoje razumevanje dinamika moći, konzumerizma i mnoštva gorkih stvarnosti, ne uslovljavajući ih da samo kritički promišljaju, već izazivajući empatiju i osećajnost".

Komesarka srpskog paviljona Jelena Medaković

U današnjem svetu, teme otuđenja, podele i kontrole i dalje su relevantne, ne samo u oblasti politike i akumulacije moći već i u sferi osnovnih ljudskih vrednosti i principa.“ u svom tekstu upućuje nas u postavku izložbe Exposition Coloniale kustoskinja izložbe Ksenija Samardžija.

Promo
 

Komesarka srpskog paviljona u Veneciji je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda a realizator nastupa je Muzej grada Beograda.

Bijenale se otvara 20. aprila

Žiri konkursa činili su članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, na čelu sa Radošem Antonijevićem, umetnikom i redovnim profesorom i dekanom Fakulteta likovne umetnosti (FLU) Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Promo
 

Članovi su bili: istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Ivana Bašičević Antić, istoričar umetnosti i redovni profesor FLU Nikola Šuica, kustos nastupa Srbije na 57. bijenalu u Veneciji 2017. godine, umetnik i profesor Akademije umetnosti Mileta Poštić i umetnik Dragan Zdravković, jedan od predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji 2017. godine, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Promo
 

Nastup Srbije na Venecijanskom bijenalu realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Jubilarno 60. bijenale umetnosti u Veneciji otvara se 20. aprila i traje do 24. novembra 2024. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike