Tvorac zlatne WC šolje i skandalozne papine skulpture pravi instalaciju u zatvoru: Vatikan na Bijenalu u Veneciji (FOTO)

15.03.2024

18:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će morati na ulazu da pokažu lični dokument, kao što je to slučaj sa ulaskom u bilo koji zatvor

Tvorac zlatne WC šolje i skandalozne papine skulpture pravi instalaciju u zatvoru: Vatikan na Bijenalu u Veneciji (FOTO)
Copyright Profimedia

Čuveni italijanski umetnik Mauricio Katelan, poznat po instalaciji "Komičar", sačinjenoj od zrele banane zalepljene za zid, predstavljaće Vatikan na predstojećem Bijenalu u VenecijiOn će napraviti instalaciju pod vedrim nebom, i to u ženskom zatvoru na ostrvu Đudeka, dok će papa Franja posetiti paviljon u aprilu, što će biti prvi put da poglavar Katoličke crkve prisustvuje toj smotri umetnosti.

Profimedia
 

Među Katelanovim radovima, poznata je i "Amerika" (2016), koja je zapravo potpuno funkcionalna WC šolja od čistog zlata, vredna oko šest miliona dolara, koju su lopovi ukrali pre nekoliko godina.

Profimedia
 

Šokantan model

Zanimljivo je da je baš taj umetnik svojevremeno karikirao i papu. On je na Bijenalu 2001. predstavio instalaciju "Deveti sat" (La Nona Ota), hiperrealistični model pape Jovana Pavla Drugog, na kog je pao meteor. Ta skulptura šokirala je katolički svet, ali je sada upravo on deo vatikanske delegacije, piše Euronews.

Profimedia
 

Njegovo umetničko delo naći će se u izložbenom prostoru Svete stolice, to jest na fasadi ženskog zatvora na ostrvu Đudeka u Veneciji, a u njegovoj izradi, pored umetnika, učestvovaće i nekoliko zatvorenica, što predstavlja uverenje pape Franje u vrednost dijaloga i solidarnosti. Multimedijalna postavka nosi naziv "Sopstvenim očima". 

Profimedia
 

Ulazak kao u bilo koji zatvor

"Ponekad pitanja kojima najpre sudimo kao radikalnim, predstavljaju način da se rekonstruiše vizija svetog, a to je deo susreta crkve sa svetom umetnosti", naveo je kardinal Hose Tolentino de Mendonsa, koi je na čelu vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, u zvaničnom saopštenju o učešću te države na Bijenalu u Veneciji.

Mendonsa je takođe objasnio naziv postavke, rekavši da nas gledanje sopstvenim očima direktno uključuje u stvarnost i čini, ne posmatračima, nego svedocima.

Profimedia
 

Drugi elementi instalacije biće projekcija 12-minutnog filma koji je nastao u produkciji sa zatvorenicama, a čiji su autori reditelj Marko Perego i čuvena glumica Zoi Saldana. Takođe će biti predstavljeni radovi pokojne Korite Kent, nekadašnje katoličke kaluđerice, koja je kasnije postala pop umetnica i društvena aktivistkinja.

Instalacija će biti predstavljena javnosti pod snažnim obezbeđenjem, a posetioci će morati da na ulazu pokažu lični dokument, kao što je to slučaj sa ulaskom u bilo koji zatvor. Nije dozvoljeno unošenje telefona.

Bijenale u Veneciji traje od 20. aprila do 24. novembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike