Biser "belog baleta" na sceni Narodnog pozorišta: Svetske zvezde u kultnoj "Žizeli" (FOTO)

09.04.2024

10:20

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je romantični spektakl koji se skoro 200 godina igra na scenama širom sveta

Biser "belog baleta" na sceni Narodnog pozorišta: Svetske zvezde u kultnoj "Žizeli" (FOTO)
Copyright Promo/Nationale Opera & Ballet/Sasha Gouliaev

Internacionalne baletske zvezde, prvaci Nacionalnog baleta iz Amsterdama Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili gostovaće 16. i 18. aprila u „Žizeli”, koja će biti izvedena od 19:30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Nationale Opera & Ballet/Sasha Gouliaev
 

U tom romantičnom baletu, na muziku Adolfa Adama, u koreografiji Leonida Lavrovskog (prema Ž. Korali, Ž. Pero, M. Petipa) Cigankova će nastupiti u naslovnoj ulozi, dok će se Potshišvili, koji prvi put boravi u Beogradu, predstaviti kao princ Albert.

Slavna primabalerina

Ana Cigankova, koja je dobro poznata beogradskoj publici s obzirom na to da je s velikim uspehom gostovala na sceni nacionalnog teatra nekoliko puta, rođena je u ruskom gradu Novosibirsku gde je završila Baletsku školu. Nakon toga, pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju. Pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova. Godine 2004. odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske.

Promo/Nationale Opera & Ballet/Sasha Gouliaev
 

Tri godine kasnije, 2007, ova višestruko nagrađivana umetnica, postaje primabalerina i Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutch National Ballet). Često ističe da joj je Holandski nacionalni balet dao slobodu da se dalje razvija, ne samo u okviru kompanije, već i kao gostujući umetnik sa drugim vodećim kompanijama. Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana...

Fenomenalan plesač sa talentom koji se retko viđa

Giorgi Potshišvili je rođen u Tbilisiju, prestonici Gruzije. Član Nacionalnog baleta u Amsterdamu postao je 2020. godine. Tokom dosadašnje karijere osvojio je nekoliko značajnih nagrada. Krajem prošle godine postao je prvak, a na svečanoj ceremoniji održanoj tim povodom, direktor Kuće Ted Brandsen istakao je da je Giorgi „fenomenalan plesač sa talentom koji se retko viđa“.

Promo/Nationale Opera & Ballet/Sasha Gouliaev
 

- Ima harizmatičnu scensku ličnost sa neverovatnim skokovima, fantastičnom tehnikom i prirodnim osećajem za partnerstvo. Jedinstven umetnik, koji već u tako mladoj dobi može jasno da inspiriše brojnu publiku - ocenio je direktor Holandskog nacionalnog baleta.

Baletski fenomen

U ovom kultnom klasičnom delu, koji zahteva visok nivo plesnog umeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramskog oblikovanja likova, uz Cigankovu i Potshišvilija, učestvovaće i kompletan baletski ansambl, kao i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Promo/Nationale Opera & Ballet/Sasha Gouliaev
 

„Žizela” predstavlja istinski biser „belog baleta“, ali i svojevrsni fenomen jer se na scenama širom sveta igra od 1841. godine kada je premijerno izvedena u pariskoj Operi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike