Spektakularan program Beogradskog festivala igre: Plesači iz Sidneja, balet iz Toskane, pantomimičari iz Praga...

01.03.2024

15:00

0

Praznik plesa je postao zaštitni znak Beograda i Srbije

Spektakularan program Beogradskog festivala igre: Plesači iz Sidneja, balet iz Toskane, pantomimičari iz Praga...
Copyright Promo/Beogradski festival igre

Pod sloganom "Savršene različitosti", od 7. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu biće održan Beogradski festival igre, na kojem će učestvovati plesne kompanije iz 14 zemalja, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Domu Skupštine Srbije.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Ministarka kulture Maja Gojković je naglasila da njeno ministarstvo kontinuirano podržava Beogradski festival igre, zahvaljujući kom su Srbija i Beograd, tokom trajanja festivala, međunarodni epicentar savremene umetničke igre.

Više od 30 nastupa plesnih kompanija iz 14 zemalja

Prema njenim rečima, ljubitelji savremene igre će u Beogradu i Novom Sadu imati priliku da vide više od 30 nastupa plesnih kompanija iz 14 zemalja.

Gojković je istakla neupitan kvalitet programa BDF-a, na šta ukazuje podatak da festival poseti više od 20.000 ljudi svake godine.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Ne sumnjamo da će ovaj rekord biti ove godine, zbog sadržaja i kvaliteta, čak i premašen - navela je Gojković, dodavši da slogan "Savršene različitosti" pokazuje značajnu ulogu kulture na svim meridijanima.

Praznični poklon ženama

Gojković je istakla da će na otvaranju BDF-a koreografske instalacije Joana Buržoe iz Grenobla 7. i 8. marta u Bioskopu "Balkan" biti "praznični poklon ženama".

Gojković je izrazila nadu da će BDF kao ranijih godina opravdati očekivanje publike, predstavljanjem savremenih plesnih zvezda, koreografa iz čitavog sveta i da će iznedriti nove ideje kreacije i talente.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Priznavši da je kod nas nedostatak scena za savremena baletska izvođenja, Gojković je dodala da se ulažu napori i da će jedan od odgovora biti izgradnja dve nove scene u zdanju Stare pošte, na Savskom trgu u Beogradu, a pozdravila je i povratak Sava centra.

Beogradski festival igre postao zaštitni znak Srbije i Beograda

Poslanik u Skuštini Srbije Vladimir Orlić je istakao da je BDF tokom dve decenije održavanja "sa pravom postao zaštitni znak naših gradova i države".

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Veoma smo ponosni što je izrastao u jedan od najznačajnijih festivala svoje vrste u evropskim i svetskim okvirima - istakao je Orlić, koji je dodao da 21. BDF "uspostavlja nove standarde i trendove, i pruža priliku novim autorima i produkcijama".

Direktorka BDF-a Aja Jung je istakla da je tokom dve decenije stvoren festival koji "publika voli, koji se iščekuje i prepoznaje u evropskim i svetskim okvirima".

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Prema njenim rečima, iza BDF-a je preko 500 izvedenih koreografskih radova i dve decenije ozbiljnih rezultata, a 21. izdanje "ima zadatak da bude različito od svega što nas okružuje, ali i od samog sebe, da iskorači hrabro i nadmaši sebe".

Napomenuvši da u Beograd, Novi Sad, ali i Suboticu dolazi 32 predstave, Jung je dodala da "ceo svet igra pred našom publikom".

Ćerka i unuka Čarlija Čaplina u Beogradu

Jung je najavila da će, između ostalog, 22. marta nastupiti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa predstavom "Zvono i čini" Viktorija i Aurelija Čaplin, ćerka i unuka čuvenog komičara Čarlija Čaplina.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David je najavila da će 9. i 10. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupiti Plesna kompanija Geteborške opere (Goteborgs Operans Danskompani), koju smatraju za jednu od najprestižnijih plesnih trupa u Evropi.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ambasador Italije Luka Gori je najavio dolazak četiri plesne kompanije iz njegove zemlje, među kojima je Balet Toskane, koji će nastupiti 11. marta u Pozorištu na Terazijama.

Prema njegovim rečima, u Pozorište na Terazijama 16. i 17. marta dolazi Emem dens kompani iz Ređo Emilije, 25. i 26. marta "Djui Del" iz Ćezene i 28. marta Komko iz Firence.

Impresivan spisak izvođača

Ambasador Češke Tomaš Kuhta je najavio za 19. i 20. mart u Bitef teatru dolazak Radima Vizvarija iz Praga, koji spada u "najistaknutije predstavnike pantomimičarskog pozorišta u Evropi".

Ambasador Izraela Jahel Vilan je pohvalio Jung što ne okleva da pozove umetnike iz njegove zemlje, u trenutku ratnih sukoba.

Profimedia
 

Naglasivši da nastavljaju sa plesom, umetnošću i životom kao mnogi širom sveta, Vilan je najavio dolazak u Bitef teatar 31. marta koreografa Majkla Getmana iz Tel Aviva.

Ambasador Australije Danijel Emeri je ocenio da je BDF "jedan od najvažnijih događaja u zemlji i regionu sa "impresivnim spiskom izvođača".

Sidnejska plesna kompanija u Narodnom pozorištu

Emeri je rekao da iz njegove zemlje dolaze Graviti end ader mits iz Adelejda 29. marta u Bioskop "Balkan", i 5. i 6. aprila Sidnejska plesna kompanija u Narodno pozorište u Beogradu.

Zamenik ambasadora Francuske Fatih Akčal je najavio kompaniju Erve Kubi iz Kana 16. i 20. marta u Pozorište na Terazijama, dok je zamenik ambasadora Kanade Dejvid Morgan rekao da u SNP stiže 14. i 15. marta Kid Pivot iz Vankuvera.

Promo/Željko Jovanović
 

Predstavnik ambasade Nemačke Karsten Majer Vifhauzen je istakao da BDF ima "svake godine izuzetan program", a da 30. marta u Narodno pozorište dolazi Balet iz Vizbadena.

Predstavnik kompanije NIS Stefan Despotović je istakao da je partnerstvo sa BDF-om, preraslo u prijateljstvo i da žele da pomognu mlade talente preko manifestacije "fenomenalnih rauzmera", koja postavlja našu zemlju na međunarodnu kulturnu mapu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike