Održana komemoracija Tomislavu Peterneku! Ćerka pročitala emotivno pismo: Faliće mi tvoji poljupci i jutarnje kafe (FOTO/VIDEO)

28.03.2024

16:35

0

Autor: Dejan Ćirić

"Njegova strast i posvećenost prema fotografiji bile su zarazne, njegova vizija inspirativna, a sposobnost da 'uhvati' trenutak bila je jedinstvena", istakla je Olja Peternek

Održana komemoracija Tomislavu Peterneku! Ćerka pročitala emotivno pismo: Faliće mi tvoji poljupci i jutarnje kafe (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Istaknuti fotograf Tomislav Peternek preminuo je u subotu, 23. marta, u Beogradu, u 91. godini života. 

Danas je u Udruženju novinara Srbije održana komemoracija kojoj su prisustvovali brojni prijatelji i kolege proslavljenog umetnika, a prisutnima su se obratili ćerka Tomislava Peterneka, Olja Peternek, ilustrator NIN-a i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji Jugoslav Vlahović, fotograf i Peternekov učenik koji živi i radi u Americi Nino Rakićević, fotoreporter Goran Sivački, član Uprave UNS-a i fotografske sekcije ULUPUDS-a, koji je takođe Peternekov đak.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Tokom trajanja komemoracije, koja je počela minutom ćutanja, na video bimu su se smenjivale fotografije iz bogatog opusa Tomislava Peterneka koji je u svojoj profesiji ostavio dubok trag.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Umetnik čija dela govore hiljadu reči

Olja Peternek je, nakon nekoliko reči kojima se prisetila svog oca kao umetnika, pročitala emotivno pismo koje mu je posvetila.

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Njegova smrt je ostavila prazninu u našim srcima, ali takođe nas podseća na duboku ljubav i poštovanje koje smo osećali prema njemu. Toma je bio umetnik čija dela govore hiljadu reči. Njegova strast i posvećenost prema fotografiji bile su zarazne, njegova vizija inspirativna, a sposobnost da "uhvati" trenutak bila je jedinstvena. Više o njegovim delima bih da ostavim kolegama i prijateljima, a ja bih da podelim sa vama neku Tominu nežniju stranu - istakla je Olja Peternek, a onda pročitala pismo.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Simbol naše jedinstvene ljubavi

- Dragi tata, kako su godine odmicale, sve više sam volela da te držim za ruku, upijajući pege sa njih koje su pričale priču o iskustvu i mudrosti. Zauvek ćemo te pamtiti po značajnim detaljima koji su te činili prepoznatljivim u svakoj situaciji. Pamtićemo te po fotoaparatu koji je bio tvoj zaštitni znak i simbol tvoje ličnosti. Nosio si ga kao produžetak svog oka i svakodnevno bi stvarao nove fotografije na kojima su zapamćene ikone tvog vremena. 

Tvoja lula, koja je uvek bila uz tebe, ispunjavala je prostor mirisom koji će zauvek ostati urezan u našim sećanjima. A šešir koji si nosio bio je neizostavan deo tvog stila koji te je činio jedinstvenim. Bio je tvoj znak pozdrava kada smo se razilazili. Simbol naše jedinstvene ljubavi. I sada mogu da te vidim kao stojiš i mašeš njime, pozdravljajući nas uz osmeh. 

Faliće mi tvoji poljupci i jutarnje kafe sa tobom i tvojim drugarima. Od tebe sam naučila da budem hrabra, da sledim svoje snove i da nikada ne odustajem. Hvala ti.

Tata, znaj da te voli tvoja porodica i da ćeš nam nedostajati. Neka tvoj duh živi večno kroz tvoja dela. Volimo te i želimo ti lak put. 

Olja Peternek je na kraju istakla da se još uvek čeka odgovor Grada Beograda da Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, što je bila njegova želja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike