Mira Banjac uputila pismo posvećeno Bati Stojkoviću: U Vrnjačkoj Banji obeleženo 22 godine od smrti barda glumišta

16.03.2024

19:30

0

Bata je od 1994. godine svaki svoj rođendan proslavljao na ovom mestu

Mira Banjac uputila pismo posvećeno Bati Stojkoviću: U Vrnjačkoj Banji obeleženo 22 godine od smrti barda glumišta
Mira Banjac i Danilo Bata Stojković - Copyright ATAImages/A.A. Printscreen/Youtube /Klasik TV

Danilo Bata Stojković preminuo je na današnji dan tačno pre 22 godine. A danas je na njegovom omiljenom mestu u Vrnjačkoj Banji obeleženo 22 godine od njegove smrti.

Koliko je Bata Stojković voleo Vrnjačku Banju dokazuje rečenica koju je izgovorio u kultnoj vrnjačkoj kafani Pahuljica: "Dok sam živ, neću izlaziti iz Vrnjačke Banje".

Bata Stojković / Printscreen / Youtube / Klasik TV
 

Bata je od 1994. godine svaki svoj rođendan proslavljao u Vrnjačkoj Banji sa svojim prijateljima, u "Cicinom sokačetu" koji kasnije, u vreme manifestacije „Dani Bate Stojkovića“, menja ime u "Batina kafana".

Voleo je roze sa puno leda

- Voleo je najviše roze sa puno leda. Dešavalo se da u šanku ostavi kamaru para za svaki slučaj ako se zaboravi ili društvo nema da plati. Voleo je da zaviri u kuhinju i mnogo je voleo Banju. I posle toliko godina od njegovog odlaska mi Vrnjčani koji smo ga poznavali, još uvek ga neizmerno volimo - pričala je Stana Cica Simić, vlasnica kafane.

24sedam/Promo/Marjan Apostolović
 

Interesantno je reći da je u nekadašnjem hotelu "Zvezda" sve do Batine smrti, soba 108 od 13. avgusta uvek bila slobodna za glumca i njegovu suprugu Olgu. Soba u kojoj je poznati glumac odsedao kasnije je restilizovana i opremljena nekadašnjim nameštajem koji su donirali njegovi prijatelji iz Vrnjačke Banje.

Pismo Mire Banjac

Vrnjačka Banja ga ni danas nije zaboravila, pa su se i danas njegovi prijatelji i poštovaoci okupili na omiljenom mestu Bate Stojkovića.

Povodom 22 godine od smrti glumca, Mira Banjac je napisala pismo koje je pročitao Batin prijatelj Nikola Džamić.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Želim svima vama da iskažem veliku zahvalnost za brigu i prijateljstvo koje posle toliko vremena negujete prema mom dragom kolegi Bati koji je preminuo pre 22. godine. Znam da su njegovi prijatelji bili njegovo najveće bogatstvo. Danilovo stablo, kao i mnogih naših glumaca rastu u vrnjačkom parku kao večno sećanje na njih. Pre mnogo godina zamolila sam divne Batine prijatelje da zasade moje stablo kad za to dođe vreme i napišu – Mira – Vrnjački banjanac - poručila je glumica.

Printscreen/imdb
 

A, Bati s poštovanjem i u čast, u Vrnjačkoj Banji se početkom avgusta svake godine održavaju i tradicionalni „Dani Bate Stojkovića“, dok jedan pešački most preko Vrnjačke reke u centralnom banjskom parku nosi ime po filmu „Ko to tamo peva“. To je, kažu Vrnjčani, Danilo Bata Stojković, veliki čovek, gospodin, glumac i prijatelj, više nego zaslužio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike