Emotivne reči poznatih muzičara o Slađani Milošević: Pravi ženski anđeo za kojim je neprestano išla zvezdana prašina (FOTO)

27.03.2024

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je jedna od najinteresantnijih i najintrigantnijih figura muzičke scene ovih prostora, Srbije, regiona, nekadašnje Jugoslavije

Emotivne reči poznatih muzičara o Slađani Milošević: Pravi ženski anđeo za kojim je neprestano išla zvezdana prašina (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Slađana Milošević preminula je juče, 26. marta, u 69. godini. Poslednje tri godine života lečila se od Šegrenovog sindroma, autoimune bolesti koja ju je na izvesno vreme prikovala za krevet i invalidska kolica. Ovog meseca bila je hospitalizovana posle pozitivnog testa na kovid, a umrla je nakon teških komplikacija usled matične bolesti i upale pluća.

ATAImages/Stefan Tomašević
 

Njena smrt izazvala je veliki šok među njenim obožavaocima i kolegama, poznatim muzičarima, sa kojima je, posebno u vreme bivše Jugoslavije, delila scenu i stvarala muzičku istoriju ovih prostora. 

Emotivnim rečima oni su se prisetili legendarne "princeze s nekog drugog sveta".

Drugačija od svih

- Bila je potpuno jedinstvena, posebna i neponovljiva. Ogroman talenat, pionir ženske interpretacije u rok muzici na ovim prostorima. Žao mi je što nije bila više aktivna. Ostavila je neizbrisiv trag - rekao je Nikola Čuturilo. 

Rok muzičar Zoran Kiki Lesandrić naglasio je da je Slađana Milošević bila velika zvezda, drugačija od svega ostalog što je činilo muzičku scenu u nekadašnjoj Jugoslaviji i da mu se jako dopadalo sve što je radila sa Darkom Kraljićem.

- To je antologija jugoslovenske muzike. Mnogo toga značajnog je napravila krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka - smatra Lesendrić.

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Slađana Milošević je bila jedna od najinteresantnijih i najintrigantnijih figura muzičke scene ovih prostora, Srbije, regiona, nekadašnje Jugoslavije - smatra muzički kritičar Branimir Lokner. Kako je napomenuo "Iako u diskografskom smislu sigurno nije ostavila onoliki broj snimljenih tragova, koliko je to mogla tokom godina delovanja njene često isprekidane karijere, njena autorska šarenolikost, suočavanje sa različitim stilskim izazovima, te umetnička i "modna" ekstravagantnost, razlikovale su je od većine koleginica i kolega sa scene.

- Kao izuzetno talentovana muzičarka, takođe i pevačica, pored nekoliko manje afirmisanih sastava, svoje važne i značajno vidljive početne "korake" imala je u sastavu "Zdravo", Bobana Petrovića, jednog od pionira ovdašnjeg modernog fanka. Često bi gostovala na njihovim nastupima, svirajući violinu, a ponekad i interpretirajući određenu numeru - rekao je Lokner.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Do kraja je ostala svoja i jedinstvena

Muzički kritičar je podsetio da je prvi solo album Slađane Milošević "Gorim od želje da ubijem noć" objavljen za "PGP RTB" 1980-e godine, najviše bio okrenut nekoj njenoj ovdašnjoj varijanti nazovimo to tipično beogradskog roka.

- Izlasku tog albuma prethodili su singlovi : "Au-Au", "Sexy dama", "Simpatija", koji su potvrđivali njen veliki talenat i autorski izraz kroz formu nadolazećeg ovdašnjeg novog talasa. Sledeći album "Neutral Design", snimljen sa nemačkim sastavom istog naziva, realizovan 1983-e godine, po mom mišljenju i njeno najkvalitetnije izdanje, pokazivalo je autorsko prihvatanje postulata pomenutog žanra i izuzetno dobro snalaženje sa brojnim sviračkim i aranžmanskim izazovima. Muzika sa albuma išla je u korak sa vremenom i tadašnjim trendovima - smatra Lokner i dodaje da za njega nema dileme da je Slađana volela da se u umetničkom smislu menja i ogleda u različitim formama, suočavajući se sa raznim uticajima, konstantno istražujući granice svojih mogučnosti.

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Pevala je pesme Darka Kraljića i 1988. godine snimila album sa svojim interpretacijama muzike ovog našeg poznatog kompozitora. Ogledala se i u hevi-metalu, postavši tokom vremena izuzetno tehničko - zanatski kvalitetna gitaristkinja, i 2000. godine snima album naziva "Animal Tested". Živela je u Americi, vratila se u Beograd, radila je na raznim projektima edukativnog koncepta, orjentisanih ka temama vezanih za muzičku industriju.

Njen duet sa Dadom Topićem i pesma "Princeza", predstavljali su takođe deo priče koja se, što se komercijalnosti i masovnosti tiče, "uvukla" u velikom obimu u domove naših sugrađana. Bila je direktna, konkretna, nikada se nije libila da kaže šta misli, i do kraja je ostala u potpunosti svoja i jedinstvena. Da je njena karijera mogli ići drugačijim tokom, to je takođe tačno, ali ima puno pozitivnih i neizbrisivih razloga, po čemu će njen umetnički izraz i karijera ostati upamćeni - zaključio je Branimir Lokner.

Stefan Tomasevic/ATAImages
 

Izgledala je kao najveća svetska zvezda svih vremena

Vladimir Janković - Džet, muzičar i radio voditelj izjavio je da je Slađana Milošević jedna od poslednjih pevačica koja je odlično pevala. 

- Bila je sjajan interpretator, sklona eksperimentima, oprobala se u mnogim žanrovima. Šteta što se, poslednjih godina, iz zdravstvenih razloga povukla. Pevačice u tim godinama na svetskoj sceni pružaju najviše. Bila je mnogo bolja muzičarka i pevačica nego što su ljudi znali. Interesantno, svirala je i violinu, ali nije to isticala. Mislila je da to nije dobro za njen imidž. Odlično je svirala i gitaru, ali to njije problem onom ko vlada violinom - kazao je Janković.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Rok muzičar Igor Blažević Blaža smatra da je ona bila "pravi ženski anđeo za kojim je neprestano išla zvezdana prašina". Blažević je naglasio da je rok umetnica bila "najveća moguća zvezda na ovim prostorima", te da njen "pravac i žanr pop-rok muzike nije imao premca u celoj bivšoj Jugoslaviji".

- Prvi put u životu sam je video kad sam imao 16 godina. Došla je u ulaz zgrade gde živim i otišla kod mog komšije. Bio je to Dragan Bačić Gane, svirao je gitaru u njenom bendu. Kada sam je ugledao, ne samo što je bila prelepa, već je izgledala kao najveća svetska zvezda svih vremena. Sreo sam je uživo skoro 30 godina kasnije kada sam došao u njen stan da uradimo intervju za časopis "Bre". Otvorila mi je vrata sva doterana, uvek je pazila na sebe, i meni je izgledala potpuno isto kao i pre 30 godina - seća se Blažević.

Nebeski duet sa Bouvijem

On je dodao da nas je Slađana napustila u 69. godini, a toliko je imao i Dejvid Bouvi kada je zauvek otišao sa ovog sveta. Siguran je da će se njih dvoje sada naći negde gore i ostvariti duet. Blažević je nezadovoljan što Slađana Milošević nije toliko bila aktivna u muzici poslednjih godina.

ATAImages/Antonio Ahel
 

- Inače su žene kod nas u muzici i rokenrolu bile u takvoj situaciji da teško da mogu dugo trajati u kontinuitetu. Uvek je bilo lakše muškim izvođačima. Po mnogim primerima se to pokazalo do sada. Slađana je često menjala svoje postave u bendu. Kada se sa nečim novim pojavi, to uvek bude i zanimljivo, ali nekako nema onda dovoljno nastupa da sve to promoviše. Za mene, Slađana Milošević je izgledala onako kako bi trebalo da izgleda svaka muzička zvezda - zaključio je Blažević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike