Ćerka pokojnog Tomislava Peterneka je poznata novinarka, a unuka popularna glumica: Nikada se nisu pojavljivali zajedno (FOTO)

24.03.2024

11:11 >> 11:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Autorka emisije "Kao sav normalan svet" gotovo nikada nije govorila o ocu

Ćerka pokojnog Tomislava Peterneka je poznata novinarka, a unuka popularna glumica: Nikada se nisu pojavljivali zajedno (FOTO)
Copyright Printscreen/YouTube/sasa berendika

Čuveni srpski fotograf Tomislav Peternek preminuo je danas u 91. godini u Beogradu.

Retko ko je znao da je njegova ćerka poznata novinarka Tanja Peternek, jer se gotovo nikada nisu zajedno pojavljivali u javnosti, a ona je veoma retko govorila o svom ocu.

ATAImages/Stefan Tomašević
 

Peternekova unuka je popularna mlada glumica Tamara Aleksić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tomislav je rođen 1933. u Vinkovcima gde je završio Realnu gimnaziju. Fotografijom se bavio od 1954. godine.

Bogata karijera

Novinskom fotografijom počinje da se bavi u „Svetlosti“ (Kragujevac). Ubrzo dolazi u Beograd, i nastavlja u „Borbi“, „Sport i svetu“, „Mladosti“, „Jugoslovenskoj reviji“, „Ekonomskoj politici“. Njegove fotografije objavljivali su na naslovnim stranama listova „Tajms“, „Pari mač“, „Profil“ i drugi.

M.M./ATAImages
 

Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokreće obrazovni smer za foto-reportere 1985. Kao mentor odseka edukuje preko tri stotine mladih ljudi, od kojih su danas većina njih značajna imena u oblasti novinske fotografije. Od 1980. godine bavi se podvodnom fotografijom: snima u Jadranskom moru, Karipskom moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru.

Printscreen/YouTube/RTS
 

Kao penzioner, od 1993. godine deluje kao slobodni umetnik. Radi fotografije za razne listove širom sveta. Akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF, a poslednjih osam godina za Corbis-Sygm-u iz Pariza. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike