Uz performans iznenađenja čuveni belgijski umetnik Jan Fabr promovisao knjigu u Beogradu: Važno mi je da je prevedena na srpski (FOTO)

28.03.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Namenjena je ljudima koji vole strast", ističe autor

Uz performans iznenađenja čuveni belgijski umetnik Jan Fabr promovisao knjigu u Beogradu: Važno mi je da je prevedena na srpski (FOTO)
Copyright Promo/Tijana Janković Jevrić

Juče, na Svetski dan pozorišta, u Institutu za umetničku igru, čuveni belgijski multidisciplinarni umetnik, Jan Fabr, vratio se u Beograd kako bi promovisao svoju knjigu „Od akcije do glumačke interpretacije - Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka”, čiji je autor, pored Lika Van der Drisa. Promociji knjige, u izdanju Instituta za umetničku igru je prethodio performans iznenađenja koji je izveo glumac Slobodan Beštić.

Promo/Belkisa Beka Abdulović
 

Možda bih imao manje stresa

- Danas je promocija jedne veoma bitne knjige. Da sam tu knjigu pročitao pre trideset godina moja karijera bi izgledala malo drugačije, i da sam je pročitao pre nego sam otišao u Antverpen, možda bih imao malo manje stresa - rekao je glumac na samom početku svog nastupa, a publici je kroz pokret i tekst, zapravo objasnio kako je tekao proces rada sa Janom Fabrom i na koji način je on usvajao sve one vežbe koje su Jan i Lik implementirali i objasnili u knjizi. Glumac je inspiraciju pronašao upravo u liku i delu Jana Fabra, koji je sedeo u publici, i kome se sve vreme tokom izvođenja lično obraćao. 

Promo/Belkisa Beka Abdulović
 

Po završetku performansa Nela Antonović iz MIMART teatra je uručila Janu Fabru specijalno priznanje za ostvarene rezultate visokog profesionalnog nivoa za doprinos u kulturi Republike Srbije, a koje mu dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije. Obrazloženje je pročitala Ivana Milenović Popović iz DAH Teatra. Fabr se zahvalio i nagaradu poklonio svojoj dramaturškinji Meit Martens sa kojom sarađuje više od 40 godina. 

Beogradu i Srbiji se vraćam od 1985.

- Ovo je knjiga na kojoj sam radio 10 godina sa svojim saradnicima i profesorom Lik Van den Drisom i namenjena je ljudima koje vodi strast. Ozbiljnim umetnicima treba ceo životni vek da postanu umetnici, zato je knjiga namenjena glumcima, plesačima, koreografima i rediteljima - izjavio je Jan Fabr i dodao:

Promo/Preventer
 

- Knjiga je prevedena na deset jezika i vrlo mi je važno da je prevedena na srpski, jer se Srbiji i Beogradu vraćam još od davne 1985. godine, gde predstavljam svoju pozorišnu i vizuelnu umetnost.

Dekan Falkuteta za inženjerski menadžment Vladimir Tomašević rekao je da je doprinos Jana Fabra nemerljiva, i da je Institut za umetničku igru već nekoliko godina imao veliku želju da ga ugosti, te da mu je izuzetno drago što se danas okuplilo mnogo studenata, kako sa Instituta za umetničku igru, tako i sa drugih umetničkih Fakuteta iz Beograda.

Promo/Belkisa Beka Abdulović
 

Na kraju svečanosti Jan Fabr je više od sat vremena potpisivao knjige.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike