Pisaća mašina i poslednji rukopis Agate Kristi prvi put u javnosti: Napisala ga je da razveseli ćerku kad se vrati sa njene sahrane (FOTO)

24.03.2024

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je, navodno, poslednja avantura Herkula Poaroa u kojoj legendarni detektiv umire

Pisaća mašina i poslednji rukopis Agate Kristi prvi put u javnosti: Napisala ga je da razveseli ćerku kad se vrati sa njene sahrane (FOTO)
Agata Kristi - Copyright Profimedia

Pisaća mašina iz 1930-ih proslavljene spisateljice Agate Kristi i rukopis njenog poslednjeg romana o inspektrou Herkulu Poarou, koji je decenijama čuvan u trezoru banke, biće izloženi na Univerzitetu Kembridž u Engleskoj, na izložbi koja se bavi "mračnim tajnama u srcu kriminalističke fantastike".

Profimedia
 

Na naslovnoj strani izbledelog i krhkog rukopisa nalazi se naslov knjige "Zavesa" ispisan velikim slovima i rukom Agate Kristi, zajedno sa njenim imenom i adresom Greenvay House, u gradiću Devonu na jugozapadu Engleske, prenosi portal Frans 24.

Objavljivanje u slučaju da ne preživi rat

- Napisala ga je kao poklon svojoj ćerki Rozalindi. Kako je ona to objasnila, napisala je nešto što će razveseliti Rozalindu kada se vrati sa sahrane - izjavila je kustoskinja izložbe i spisateljica krimi romana Nikol Apson.

Navodno poslednja Poaroova avantura, u kojoj legendarni belgijski detektiv umire, napisana je ranih 1940-ih tokom Drugog svetskog rata, sa ciljem da se objavi u slučaju da Agata Kristi ne preživi rat.

Profimedia
 

- Tada ništa nije bilo garantovano, ali Kristi je napisala još mnogo romana sa Poaroom pre nego što je umrla 1976. godine - rekla je Apsonova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike