Italija na nogama! Objavljena autobiografija pape Franje: Pisao o abortusu, izgnanstvu i neverovatnim tajnama iz svog života (FOTO)

21.03.2024

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Pristao je da ispriča sve o sebi u nadi da njegove reči mogu da dođu do onih najmlađih

Italija na nogama! Objavljena autobiografija pape Franje: Pisao o abortusu, izgnanstvu i neverovatnim tajnama iz svog života (FOTO)
Papa Franja - Copyright Profimedia

U Italiji je objavljena zvanična autobiografija pape Franje, „Život: Moja priča u istoriji“. Papa je knjigu napisao u saradnji sa novinarom Fabijom Markeze Ragonom koji je ekskluzivno za RTS ispričao kako je izgledao rad sa poglavarom rimokatoličke crkve.

Profimedia
 

"Neobični papa"

U svim knjižarama u Italiji može se naći dugoočekivana autobiografija pape Franje. Svi italijanski mediji su pre nekoliko dana najavili objavljivanje, dok je Korijere da la sera bio prvi list na svetu koji je imao pravo da objavi i neke odlomke iz autobiografije „neobičnog pape“ kako ga zovu Italijani, prvog poglavara rimokatoličke crkve izabranog iz redova jezuita.

„Neko je brinuo za politiku, neko za izbornu kampanju, neko oko novih konklava, ali to je tako ljudski. Kada Papa završi u bolnici, svi se uznemire. Neko špekuliše radi sopstvenog profita ili kako bi zaradio putem medija. Na sreću, bez obzira na sve teškoće, nikada nisam razmišljao o ostavci“, samo su neke od rečenica iz papine knjige koje je objavio Korijere de la sera.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Papa je knjigu napisao sa Ragonom, koji prati dešavanja u Vatikanu i papinim bliskim prijateljem. 

- Naravno, bila mi je velika čast da radim na ovoj knjizi. Papa je pristao da ispriča svoj život u nadi da njegove reči mogu da dođu do onih najmlađih. Frančesko prepričava dešavanja iz svog života koja mogu zaista da budu primer drugima - naglašava Rogan.

O abortusu, radosnim i tužnim momentima iz života

U svojoj autobiografiji papa se bavi i ozbiljnim temama poput abortusa, i piše da je potrebno uvek štititi život od začeća do smrti, i da se nikada neće umoriti u ponavljanju da je abortus ubistvo, kriminalni čin u kome se eliminiše život nekoga ko ni za šta nije kriv. On takođe osuđuje i praksu iznamljivanja materice koja je po njemu nije ništa drugo nego tretiranje dece kao robe.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

- Papa u knjizi prepričava i radosne momente iz svoje mladosti, ali i tužne, poput onoga kada su ga poslali, kako on kaže, u izgnanstvo u Kordobu i priseća se pandemije. Na primer, prepričava šta mu je prolazilo kroz glavu kada je prelazio trgom Svetog Petra koji je bio potpuno prazan, a oko njega su se čule samo sirene. Ili moment kad je otkrio da je Benedikt XVI dao ostavku. "Uvek mi je bio jako drag. I nakon ostavke je nastavio da živi u Vatikanu. I za mene je to bilo kao da imam deku kod kuće", napisao je papa - dodaje Fabio Markeze Ragon.

Nije slučajnost

Papino pravo ime je Horhe Mario Bergoljo, a ime Franja (Frančesko), je odabrao zbog svetog Franje Asiškog, koji je propovedao apsolutno evanđeosko siromaštvo. Rođen je 17. decembra 1936. godine, izabran je na ovu poziciju pre 11 godina, a odabrao je da u 88. godini ispriča svoju životnu priču.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

Verovatno nije slučajno da papina autobiografija izlazi upravo ove godine, jer 24. decembra 2024. godine, počinje godina Jubileja, takozvani Džubileo, koji će trajati čitavu 2025. godinu, što će Rimu i Vatikanu svakako doneti ogroman broj dešavanja i preko 105 miliona turista koji se očekuju u Rimu, prenosi Rts.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike