Umetnička dela od recikliranih limenki: Poziv na zaštitu životne sredine sa prvim danima proleća (FOTO)

26.03.2024

15:30

0

"Ovom akcijom želeli smo da podsetimo ljude ne samo na dolazak proleća i buđenje prirode, već i na naše zajedničko "buđenje" kada je reč o zaštiti planete", ističu umetnici

Umetnička dela od recikliranih limenki: Poziv na zaštitu životne sredine sa prvim danima proleća (FOTO)
Copyright Promo/Recan fondacija

Strit-art umetnici Vuk Đurić (Endo) i Đurađ Stevanović oslikali su velika platna od recikliranih limenki u prisustvu velikog broja građana i zainteresovanih prolaznika u centru Vrnjačke Banje, u Ulici Kneza Miloša.

Promo/Recan fondacija
 

Na ovaj način oni su pozvali sve građane da sa dolaskom proleća, buđenjem prirode i novim ciklusom rađanja daju svoj doprinos budućnosti planete Zemlje, da recikliraju, da biraju održive ambalaže kako bi „svu lepotu i raznovrsnost planete Zemlje očuvali za budućnost.“

- Ovom akcijom želeli smo da podsetimo publiku ne samo na dolazak proleća, na buđenje prirode već i na naše zajedničko "buđenje" kada je reč o zaštiti životne sredine - rekao je Vuk Đurić.

Večni ciklus novog rađanja

 - Lepota kojoj se svakog proleća divimo, bogatstvo boja, mirisa i doživljaja ne sme da nestane i zato smo danas javnim oslikavanjem limenki od aluminijuma, ambalaže koja može beskonačno da se reciklira, želeli da inspirišemo sve prisutne da vode računa o prirodi, da recikliraju, jer je to jedan od načina da pokušamo da očuvamo prirodu - rekao je Đurađ Stevanović.

Oslikavanje recikliranih limenki je javni događaj koji je organizovan u partnerstvu Super Koncept Atelja i Recan fondacije sa idejom da se posetioci inspirišu na reciklažu, večni ciklus novog rađanja koje simbolizuje proleće, večnost umetnosti i beskonačne mogućnosti reciklaže metala i aluminijuma.

Promo/Recan fondacija
 

- Ideja izvođenja umetničkog dela na recikliranom materijalu spaja kulturu, kreativnost i brigu o životnoj sredini na jednom mestu. Sama prilika da umetnici daju svoj jedinstveni pečat pretvaranjem potencijalnog otpada u umetničko delo stvara novu vrednost u umetničkom, ali i materijalnom smislu. Time otvaramo direktnu mogućnost humanitarnog delovanja koja je ujedno i kruna ovog događaja - izjavio je Nemanja Marjanović ispred projekta „Svaka limenka se računa“ koja se bavi promovisanjem zaštite životne sredine i podizanje svesti o potrebi reciklaže limenki i Recan fondacije.

Profimedia
 

Vuk Đurić Endo jedan je od najznačajnijih muralista mlađe generacije u zemlji i regionu.
Do sada je oslikao nekoliko stotina murala malih, srednjih i velikih dimenzija širom sveta, u Vijetnamu, Portugalu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Srbiji i regionu. Đurađ Stevanović akademski slikar i muralista javnosti je poznat po svojim muralima kako se navodi „hektarima oslikanih zidova“, a ujedno učesnik je i realizator brojnih umetničkih projekata u zemlji i regionu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike