"Medvedi - u čast proleću" u Parobrodu: Vesnici najlepšeg godišnjeg doba na slikama (FOTO)

15.03.2024

15:30

0

Po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode

"Medvedi - u čast proleću" u Parobrodu: Vesnici najlepšeg godišnjeg doba na slikama (FOTO)
Meda Venera: Barbara Dimić - Copyright Barbara Dimić

Izložba „Medvedi – u čast proleću!“ biće otvorena sledeće nedelje, u četvrtak 21. marta u 19 časova u UK Parobrod. Na izložbi će biti predstavljeno 47 radova.

Promo
 

Izložbu organizuje umetnički kolektiv "Medvedi", koji čine Manja Lekić, Marko Ulić i Milica Mrvić.

Simbol i vesnik proleća

Tema "Medved" nije nasumično odabrana, naime, u Srbiji, kao i u regionu, on je simbol i vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode.

Promo
Nenad Krstić - Ponos

Tim povodom "Medvedi" su se prvi put okupili 2011. godine, sa željom da svojim primerom pokrenu i probude mlade autore koji nemaju pristup već izgrađenoj umetničkoj sceni, pružajući im time mogućnost i prostor da svoj rad prikažu.

Svaka prilika se mora ugrabiti

Grupa od tridesetak mladih autora, kako domaće tako i inostrane scene, bez obzira na svoja interesovanja, inspiraciju i stil, bila je pozvana da učestvuje u projektu - izložbi ,,Medvedi - u čast proleću!”. Izložba je, osim stvaranja zajednice i povezivanja mladih autora međusobno, na ovaj način ponudila zanimljiv sadržaj široj publici – kako su autori raznih senzibiliteta i stilova bili objedinjeni oko jedne teme.

Monika Lang
Monika Lang - Zagrljaj

Poruka je jasna: svaka prilika se mora ugrabiti i poslužiti kao inspiracija za rad i izlaganje; misitfikovani jaz između publike i autora ne postoji i umetnost može svako priuštiti.

Izložba je svake godine prodajnog karaktera, a publika se poziva da bez ustručavanja kontaktira s autorom i dogovori kupovinu željenog rada bez provizije za organizatora.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike