80 godina života, 60 godina sviranja rokenrola i 45 godina bivše zemlje: Evropska premijera filma o Yu grupi u Sofiji (FOTO/VIDEO)

24.03.2024

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje

80 godina života, 60 godina sviranja rokenrola i 45 godina bivše zemlje: Evropska premijera filma o Yu grupi u Sofiji (FOTO/VIDEO)
Plakat za film o YU grupi "Trenutak sna" - Copyright Promo/Boban Savić Geto

Evropska premijera filma „YU grupa - Trenutak sna“, reditelja Darka Lungulova, biće održana danas, 24. marta u okviru programa 28. Sofija internacionalnog filmskog festivala.

Promo/Wood
 

Film o YU grupi prikazuje se u okviru specijalnog programa Music Box zajedno sa filmovima o muzičkim zvezdama kao što je „Džoan Baez - ja sam buka“ i mnogim drugim. Darko Lungulov je takođe i član žirija za dokumentirani program ovog festivala u kome se takmiči 12 filmova. Ovo je treći po redu film Lungulova koji se prikazuje na festivalu u Sofiji posle „Tamo i ovde“ i „Spomenik Majklu Džeksonu“.

Promo/Wood
 

„YU grupa - Trenutak sna“ premijerno je prikazan na FEST-u 2023, dok je na 70. Martovskom Festivalu nagrađen sa tri nagrade: Grand Prix za najbolji film festivala, nagrada za najbolju montažu i nagrada za dizajn zvuka. UFUS (Udruženje filmskih umetnika Srbije) dodelilo je Darku Lungulovu svoju godišnju nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma u 2023. Film je učestvovao na IDFA festivalu u Amsterdamu - najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji - Docs For Sales, prošle godine kao jedno od tri ostvarenja iz Srbije među više od 300 filmova iz celog sveta.

Promo
 

Priča o trajanju, ljubavi i borbi

Film je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričalo priču o trajanju, ljubavi i borbi.

Promo
 

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika, Dragi Jelić, Rade i Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Montažer je Miloš Korać. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama i stripovima.

Promo/Wood
 

Ostvarenje „Yu grupa - Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike