Zašto je Sloboda Mićalović prekinula porodiljsko i ko su Šotrine "foke": 24sedam na promociji knjige velikog reditelja (FOTO/VIDEO)

19.03.2024

18:00 >> 18:10

0

Čuveni sineasta sebi zamera samo jednu stvar

Zašto je Sloboda Mićalović prekinula porodiljsko i ko su Šotrine "foke": 24sedam na promociji knjige velikog reditelja (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zdravko Šotra, koji skoro sedam decenija prilično čvrsto i sa velikim uspehom drži rediteljsku palicu na snimanjima najznačajnijih filmova i serija na ovim prostorima, danas je sigurno imao jedan od najtežih dana u karijeri. Morao je da sluša glumce!

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Umesto da je obrnuto, onako kako red nalaže - da glumci slušaju reditelja.

Veliki buket lala za omiljenog reditelja

Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bulajić, pričali su o Šotri, a on je morao strpljivo da ih sluša. Istina, to su bile samo reči hvale, a uostalom činjenica je da glumci vole Šotru isto koliko i on njih.

Naime, danas je u RTS klubu i zvanično predstavljena knjiga velikog reditelja “Mojih 500 glumaca” a prostor je bio premali da primi sve one koji su želeli da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju. Tu su bili velikani poput Petra Božovića, Milana Mihailovića Cacija, glumice Nela Mihailović, Tamara Aleksić i Katarina Radivojević, koja je reditelju “njene Zone” donela veliki buket lala.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kratkim insertima iz filmova „Idemo dalje“, „Braća po materi“, „Boj na Kosovu“, “Lajanje na zvezde“, „Zona Zamfirova, serije „Ranjeni orao“, ali i čuvene emisije „Obraz uz obraz“, započela je i zvanična promocija knjige „Mojih 500 glumaca“.

Bio je to jedan pravi vremeplov koji nas je podsetio da sve što je radio Šotra predstavlja neku vrstu emotivnog otiska vremena u kojem su ovi filmovi i serije nastajali.

Od ljubavi do mržnje

Vojin Ćetković, koji je mnogo puta sarađivao sa rediteljem, saradnju sa njim uporedio je sa „bračnom zajednicom“, gde se svako svakom „zaklinje na vernost“.

On je njihov zajednički rad opisao i kao put od „ljubavi do mržnje“ i od „šapata do rike“, a nisu tako bile retke prilike da padne i po koja uvreda. Šotra je znao da bude prijatelj i neprijatelj, ali i brat. Zle krvi nikada nije bilo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pokušali su dan sa zavade razni producenti, neki nebitni saradnici, neki novinari. Pričali su mi svašta o njemu i njemu o meni, ali svaki put bi nas dvojica izjahali iz tog filma kao njegov Džon Vejn i odjahali u neki sledeći - rekao je Ćetković, koji se našao među „500 Šotrinih glumaca“

Specijalne glumačke jednice za brzo delovanje

Popularni glumac nije samo u knjiziv, već i u Šotrinim "fokama"

- Snimao sam neki film koji, nećete verovati nije režirao Šotra, i za vreme slobodnog dana, zvoni mi telefon. Zamoli me Šotra da dođem na neko kratko snimanje koje nije bilo baš u planu. Stižu Cile i Đuričko, dobijamo neki „vruć tekst“ tek izašao iz fotokopir aparata.

- Za 5 minuta snimimo tri-četiri strane teksta, reditelj kaže „kupljeno“. Odjednom tajac, završili smo snimanje za pet minuta. Ja upitam imate li vi momci nešto jače, pošto smo mi iz specijalne glumačke formacije za brzo delovanje, mi smo Šotrine "foke" - ispričao je Ćetković šaljivu anegdotu, a ovaj epitet često su kasnije koristili kako bi objasnili svoj način glume.

Srećo, neću ja još dugo!

Sloboda Mićalović, koja je na samom početku karijere imala manju ulogu u „Zoni Zamfirovoj“, koju i danas mnogi pamte, podsetila je da je nju kao glumicu upravo Šotra „prvi pronašao“.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kasnije je mnogo sarađivala i radila sa njim, a ovom prilikom ispričala je jednu zanimljivu anegdotu.

- Kada sam bila na porodiljskom, nazove me Šotra i saopštava da snima „Nepobedivo srce“. Ja mu tada odgovaram da sam na porodiljskom, a on na to meni kaže: „Ali, srećo ti ne znaš, neću ja još dugo, ovo je meni poslednje, nećeš me valjda odbiti. Jel ti to mene odbijaš?“

- Šta ću, ja ostavim decu i spakujem kofere - ispričala je Sloboda, dodajući da je Šotra bio najbolji vodič na snimanju u Parizu, ali da je isto tako veliki reditelj pazio na nju da se kao novopečena majka dovoljno odmara, pa se čak i naljutio na nju kada je umesto da bude u hotelskoj sobi otišla u šetnju.

Uloga u "Nepobedivom srcu" nakon pića

Ljubomir Bulajić je ispričao da je kao mlad glumac dobio ulogu u seriji „Nepobedivo srce“ nakon jednog pića u kafiću sa Šotrom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Za mene Šotra je filmski otac, a on me čak podseća na mog oca koji je bio godinu dana stariji od njega, a verovali ili ne, postojao je neko stariji i od Šotre. Od samih početaka doživljavao sam ga na emotivan način. On je pre svega jedan reditelj koji neguje poseban odnos sa glumcima – rekao je Bulajić.

Ovaj glumac je je istakao da je monografija „Mojih 500 glumaca“ mnogo više od nekog "spiska", već da predstavlja „jedan deo magije koja se dešava između glumaca i filmske ekipe.

Hvala tom đavolu

- Kako sam se ja našao među svim tim glumcima, pa neki me je đavo gurnuo među njih, da ceo život provedem sa njima, hvala tom đavolu - rekao je na kraju reditelj, šaleći se na sopstveni račun.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je podsetio da svi glumci sa kojima je sarađivao nisu samo bili dobri glumci već i ljudi dobrog duha i osobene ličnosti.

Nakon svih ovih decenija glumcima ništa ne zamera ali zamera sebi.

- To što sam mnogo radio, kao što neki kažu, je budalaština koju sam sebi dozvolio i koju ne bih savetovao nijednom reditelju - rekao je Šotra i završio promociju svoje knige rečima:

- Ja bih želeo da se završi ova promocija sa mojih prvih 65 godina i da sad mogu da započnem svojih drugih 65 godina.

Sudeći po vitalnosti čuvenog sineaste, karijeru definitivno nije završio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike