Vladimir Pištalo predstavio roman "Pesma o tri sveta": Pitali su me da li mi je bilo nezgodno da pišem iz pozicije žene (FOTO)

13.03.2024

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

"Ovo je avanturistički, istorijski, psihološki, ljubavni, egzistencijalni, čak i feministički roman", ističe autor

Vladimir Pištalo predstavio roman "Pesma o tri sveta": Pitali su me da li mi je bilo nezgodno da pišem iz pozicije žene (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Promocija romana „Pesma o tri svetaVladimira Pištala održana je sinoć u knjižari Delfi SKC u Beogradu. Osim autora, o romanu u novom zajedničkom izdanju Agore i Lagune, govorili su Nenad Šaponja, književnik i urednik knjige, Selimir Radulović, pisac i član žirija Nagrade „Dr Špiro Matijević“, kao i Zdenka Milanović, direktor marketinga Narodnog pozorišta u Beogradu. Moderator promocije bila je Tanja Vučković ispred izdavačke kuće Laguna.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Volim da se iznenadim tokom pisanja

Vladimir Pištalo je za novi roman dobio nagrade „Beskrajni plavi krug“ i „Dr Špiro Matijević“, a bio je i u užem izboru za NIN-ovu nagradu i za priznanje "Beogradski pobednik".

- Nisam od onih pisaca koji unapred znaju kako će mu izgledati čitava knjiga, volim da se tokom pisanja iznenadim. Tako je Ivo Andrić govorio da ne želi sve unapred da osmisli, jer bi mu tada priča i likovi bili nekako papirnati. Opet, sve to zavisi od pisca, jer Vasko Popa je znao sedam knjiga poezije koje će napisati, sve je voleo da isplanira - rekao je Pištalo.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pisanje iz pozicije žene

Roman „Pesma o tri sveta“ uz hrabru maštu pisca pravi širok kulturološki zahvat, od baroka - doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, do Napoleonovog osvajanja Perasta na Crnogorskom primorju.

- Ovo je avanturistički, istorijski, psihološki, ljubavni, egzistencijalni, čak i feministički roman. Napisan je iz pozicije žene, što mi je bilo uzbudljivo, drugačije, izazovno. Pitali su me da li mi je to bilo čudno ili nezgodno, a baš naprotiv. Skoro svi likovi su istiniti, istorijske ličnosti, dakle autentične - objasnio je autor.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Kako navode iz Lagune, Vladimir Pištalo je dokazao i iskazao razumevanje drugih kultura, gde uspeva da prepeva istoriju. Roman "Pesma o tri sveta" jeste priča o Evropi, Africi i Americi, Veneciji, Tunisu i Salemu. Takođe je o vatrama, suknjama, o prolasku vremena, o muzici, galiotima i galebovima, o gusarima pod zaštitom države, o vešticama, divljacima, čipkanim kragnama, imperiji, o gospodarima i učiteljima.

Spomenik ženi

Prema rečima autora, „svet je oduvek bio prepun gospodara i učitelja".

- Tako je bilo, a tako je i danas. Žene su bile gotovo izbačene iz istorije, ostajale su po strani, da budu samo u kući. Moja nova knjiga je na neki način spomenik ženi iz tog vremena - smatra nagrađivani pisac koji je, govoreći o originalnosti, rekao da grubost nije autentičnost, već je samo grubost.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Miloš Crnjanski je pisao o Velikom ratu lirski, dakle o tom najvećem zlu čovečanstva. To su nazvali "sumatrizam". Za moj roman su neki ocenili da je "sumatristički", naveo je pisac i osvrnuo se na svoj roman "Milenijum u Beogradu" (2000), naglasivši da je tada odvažno kritikovao društvo tog vremena i situaciju, te da je to uspeo kada je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević još bio na vlasti, "a ne ovako kao svi su hrabri i pišu o njemu 2010. godine". Književnik je dodao da mu se sviđa adaptacija njegovog romana "Milenijum u Beogradu", kao predstava u produkciji Narodnog pozorišta.

Roman pun poezije

Nenad Šaponja je ocenio da je "Pesma o tri sveta" pustolovni roman i da se lako čita na tom nivou. Ipak, prema njegovom mišljenju, reč je o izrazito višeslojnom romanu koji je pun poezije.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Pištalo je napisao drugačiju i opet istu knjigu u svom stvaralaštvu. Kad pogledamo "Tesla, portret među maskama" ili "Milenijum u Beogradu", to su potpuno različiti romani. Sve je drugačije, tematski, poziciono, a opet je isto na način na koji vas uvlači u svoj svet, to je poezija. Pištalo piše poetski - smatra Šaponja.

Selimir Radulović, član žirija Nagrade „Dr Špiro Matijević“, rekao je da je Pištalo napisao prelep lirski roman, o junakinji iz Perasta i o tri civilizacijska sveta, te da su u žiriju veoma lako i brzo jednoglasno došli do odluke da se baš ovom laureatu dodeli nagrada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike