Izabrana dela Vladimira Pištala u 13 knjiga: Na Sajmu predstavljene dve (FOTO)

26.10.2023

14:31

0

Književno delo jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca

Izabrana dela Vladimira Pištala u 13 knjiga: Na Sajmu predstavljene dve (FOTO)
Vladimir Pištalo - Copyright ATA Images/Miloš Tešić

Na konferenciji za novinare na Beogradskom sajmu knjiga predstavljen je zajednički projekat izdavačkih kuća Laguna i Agora objavljivanja „Izabranih dela Vladimira Pištala“.

Na konferenciji su govorili Vladimir Pištalo, pisac, Dejan Papić, direktor Lagune i Nenad Šaponja ispred Agore, a predstavljene su prve dve objavljene knjige „Tesla, portret među maskama“ i „Milenijum u Beogradu“.

Promo/Laguna
 

U godini kada Laguna slavi četvrt veka postojanja, u realizaciji je projekat koji u prvi plan stavlja književno delo jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca.

Prve dve knjige iz edicije

 - Dva izdavača mogu uspešno da uspostave saradnju kada je u pitanju važan projekat. Vladimir Pištalo je bio zadovoljan saradnjom sa Agorom, ali smo mi kao Laguna smatrali da možemo da doprinesemo plasmanu njegovih knjiga i još široj popularizaciji i zbog toga smo se dogovorili da pokušamo zajedničkim snagama da realizujemo projekat ’Izabranih dela Vladimira Pištala’.

Pred nama su prve dve knjige iz ove edicije i smatramo da ćemo od sada zajednički i sve nove rukopise podržavati - rekao je Papić.

Promo/Laguna
 

Ovaj projekat čini 13 knjiga, a prema rečima Nenada Šaponje „Pištalo je najprevođeniji srpski pisac trenutno u svetu. Ideja je bila, kad smo počeli razgovore o ovom projektu, kako da Vladimir Pištalo, koji je vidljiv u svetu, bude još vidljivi u Srbiji.

Roman „Tesla, portret među maskama“ se čita kao da je juče izašao

Pištalo je istakao da je počastvovan i uzbuđen zbog ekskluzivne edicije njegovih dela u tvrdom povezu.

- Zajedno smo u procesu stvaranja novih vrednosti što je i smisao rada u kulturi. Sa Nenadom sam uvek dobro sarađivao a bili smo prijatelji i pre nego što smo započeli saradnju. U nekoliko projekata koje sam radio sa Lagunom saradnja je sjajno protekla - rekao je Pištalo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Govoreći o svom romanu „Tesla, portret među maskama“ Pištalo je istakao da je ova knjiga zanimljiv fenomen:

- Interesovanje za knjigu ne jenjava, i dalje se prodaje svake godine kao da je tek objavljena.

U narednih godinu i po dana svih 13 dela

U planu je da edicija „Izabranih dela Vladimira Pištala“ sadrži 13 knjiga i da bude objavljena u narednih godinu i po dana („Čajevi Marsa/Noći“, „Manifesti“, „Korto Malteze“, „Kraj veka“, „Vitraž u sećanju“, „Priče iz celog sveta“, „Aleksandrida“, „Milenijum u Beogradu“, „Tesla, portret među maskama“, „Venecija“, „Sunce ovog dana“, „Značenje džokera“, „Pesma o tri sveta“).

Vladimir Pištalo Tanjug/Jadranka Ilić
 

Dejan Papić je istakao da će novo izdanje knjiga Vladimira Pištala naići na dobar prijem među čitaocima:

Iskustvo nam govori da knjige koje je Laguna objavljivala nakon što su bile kod drugih izdavača doživljavaju novi život. Stvara se nova publika i smatramo da se ova edicija dovoljno razlikuje od onog što je rađeno i da će možda neko ko već ima knjige iz prethodnih izdanja poželeti i novo izdanje, a budući da je edicija na ćirilici, to je dovoljno dobar razlog.

- Krenuli smo sa idejom da kako raste opus Vladimira Pištala, tako se širi i ova edicija njegovih izabranih dela - zaključio je Šaponja.

I nova knjiga Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“ uskoro će biti objavljena u izdanju Lagune i to na ćirilici.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike