Vladimir Pištalo objavio novi roman kakav se od njega nije očekivao: Priča o jednoj posebnoj ženi (FOTO)

12.10.2023

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

"Ovde sam stvorio ženskog Odiseja ili žensku verziju Don Kihota", ističe autor

Vladimir Pištalo objavio novi roman kakav se od njega nije očekivao: Priča o jednoj posebnoj ženi (FOTO)
Copyright ATA Images/Marija Mlađen

Nagrađivani književnik Vladimir Pištalo promovisao je svoj novi roman "Pesma od tri sveta" u Čitaonici Fonda umetnosti u Biblioteci grada Beograda i istakao da je njegova glavna junakinja ženski Don Kihot i Odisej. Osim autora, na promociji knjige je govorio i pisac Nenad Šaponja, u ime izdavača "Agora" iz Novog Sada.

- Svet je oduvek bio prepun gospodara i učitelja. Tako je bilo, a tako je i danas. Žene su bile gotovo izbačene iz istorije, ostajale su po strani, da budu samo u kući. Moja nova knjiga je na neki način spomenik ženi iz tog vremena - ukratko je Pištalo približio svoj najnoviji roman koji je dostupan u svim knjižarama Srbije.

ATA Images/Miloš Tešić
 

Unutrašnji glas glavne junakinje

Kako je zapisano od strane izdavača, ovo je knjiga o ženi, o Boki, o svetu, uz citat "Nadživljavajući pobeđujem" Marka Aurelija. Roman "Pesma o tri sveta" vodi velika i hrabra mašta koja pravi širok kulturološki zahvat, od baroka - doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, sve do Napoleonovog osvajanja Perasta.

- Glavni element moje knjige svakako je mašta, ali i pored nje, nisam nikako izneverio istorijske podatke i činjenice. Ovde sam stvorio ženskog Odiseja ili žensku verziju Don Kihota. Potrebno je da ta junakinja ima unutrašnji glas. To me je podsetilo na glumca Danijela Dej Luisa, kada je govorio o pripremi za ulogu Abrahama Linkolna. Nije znao kako da ga tumači i da mu priđe, sve dok mu nije čuo glas. Onda je samo pustio da mu taj glas uđe u sve pore tela. Tako je i kod junakinje u mom romanu - otkrio je Pištalo.

Promo/Agora
 

Vraćanje glasa ženi izbačenoj iz istorije

Kako još navodi izdavač, Vladimir Pištalo u svojim knjigama ima talenta za razumevanje drugih kultura, uspeva da prepeva istoriju. Ovo je priča o Evropi, Africi i Americi, o Veneciji, Tunisu i Salemu, vatrama i suknjama, o prolasku vremena, muzici, galiotima, galebovima, gusarima pod zaštitom države, o vešticama, divljacima, imperiji, gospodarima i učiteljima.

Kako je ocenio Pištalo, u pitanju je antikolonijalni roman, jer je njemu lično sama priča o kolonijalizmu veoma zanimljiva i primamljiva tema za pisanje.

Promo/Nebojša Babić
 

- Venecijanci nisu snosili posledice svojih postupaka. Nije bilo sunca ako kažu da ga nema i mesec se sa njihovim umom menjao, a svuda gde idete, u to vreme, morali ste da prolazite kroz Veneciju, hteli vi to ili ne - ističe književnik i dodaje da je roman saga o bačenosti u postojanje, o univerzalnosti. Kako je objasnio, roman je napisan u prvom licu, iz ženske perspektive, te da delo "Pesma o tri sveta" vraća glas ženi izbačenoj iz istorije, progovara o tri univerzuma kao tri različite planete, rasprostranjenih u svom vremenu i prostoru.

Roman koji se od njega nije očekivao

- Lično nikad nisam video gde je tu veština stvaranja i mašte kada se piše o sebi, o junaku koji ima sve identične osobine kao sam pisac. Ako je taj neki isti kao vi, šta je tu postignuto? Ali kada zamislite junaka sasvim drugačijeg od sebe samog, e tada ste uradili nešto. Onda tu ima mašte, to je ono pravo - zaključio je Vladimir Pištalo.

Urednik i izdavač Nenad Šaponja zapisao je o delu da srpska književnost nema junakinju sa kojom se tako lako možemo identifikovati kao što je Ozana Bolica u "Pesmi o tri sveta".

Vladimir Pištalo Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Bila sam puna svog života, čudnog života bez primera. Trebalo je da budem Penelopa, a bila sam Odisej. Jesam li izmislila svoj život kao izvesni gospodin koji se načitao knjiga i uobrazio da je vitez, pa je sa brijačkim sudom umesto šlema pošao u svet?", pita se junakinja Pištalovog romana. U spoljnom svetu Ozana je robinja, a u unutrašnjem svetu ona je radoznala, darovita, mudra i čulna.

- Vladimir Pištalo je napisao priču o 17. i 18. veku, o otkrivanju sveta, o ženi. Ispričao je pravi pustolovni roman, što se od njega nije očekivalo, posle knjiga o Nikoli Tesli i Ivi Andriću. I ovde je sve povezano sa Venecijom, uključuje se i Korto Malteze, pisac nas vodi kroz velike avanture tri sveta. Ulazimo u svet potpuno drugačiji od svega do sada - naglasio je Nenad Šaponja.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike