Scene od kojih zastaje dah oduševile publiku: Održana beogradska premijera predstave "Neuhvatljiva tačka odlaganja" (FOTO)

08.03.2024

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Svako vođenje kroz čuvene instalacije može da prati do 100 ljudi

Scene od kojih zastaje dah oduševile publiku: Održana beogradska premijera predstave "Neuhvatljiva tačka odlaganja" (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Predstava "Neuhvatljiva tačka odlaganja" iz Grenobla, francuskog umetnika Joana Buržoa, gostovala je sinoć u okviru uvodnog programa 21. Beogradskog festivala igre u bivšem bioskopu Balkan u Beogradu.

Tanjug/Marko Đoković
 

Omnibus komad od pet fragmenata prepunih akrobacija u rangu cirkuske umetnosti, predstavljen je publici u tri termina, a odigraće se i danas na istom mestu. Premijeri na prvom izvođenju prisustvovali su - ministarka kulture Maja Gojković, gradska sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić, upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković, pozorišni reditelj i umetnički direktor BITEF-a Nikita Milivojević, Aja Jung, direktorka i selektorka BFI, i drugi zvaničnici i umetnici.

Tanjug/Marko Đoković
 

Joan Buržoa kao reditelj, autor koncepta i dizajner scene je kompletan tvorac kratkih komada koji se spajaju u celinu ukupnog trajanja od 45 minuta. Njegova supruga Mari Buržoa i Olivije Matje su jedini izvođači, ponekad su solo - svako zauzima po jedan fragment, a u ostalim segmentima nastupaju zajedno.

Lebdenje u vazduhu, padanje sa stepenica, lomljenje stolica

Prvi igrački komad od pet minuta "Pristup 14. Stolica koja se vrti", na kome je u režiji asistirala Mari Buržoa, obogaćen je klasičnom muzikom Franca Šuberta. Mari u ovom solo fragmentu na kružnoj klizećoj sceni lebdi kroz vazduh, i uspeva da se zadrži nogama na jednom uglu platforme.

Tanjug/Marko Đoković
 

U drugom segmentu "Pristup 3. Stolice-stolovi", koji traje šest minuta, postavljen je ogroman sto kao platforma - pozornica na nesigurnim nogama i potrebno je da je igrači nekako "ukrote". Sto nudi bezbroj pozorišnih mogućnosti, dok dva izvođača naizmenično postaju predmet jedno drugog, a njihova spretnost i virtuoznost gestova je oduševila publiku.

U trećom instalaciji "Pristup 18. Stepenice, Dodir" od devet minuta na sceni je samo Matje, na muziku elektro grupe "Daft Punk", što je autoru bila velika inspiracija. On balansira na granici stvarnog i veštačkog kroz cirkusku atrakciju: izvođač se penje na dugačke stepenice i pada sa njih na trapez i tu radnju ponavlja nebrojano puta.

Tanjug/Marko Đoković
 

Četvrti deo "Pristup 9. Balansirajuća platforma-Čizme od španske kože" od 15 minuta sa muzikom Boba Dilana pruža publici traganje za ravnotežom koje ilustruje specifičan odnos u kojem su suprotstavljene sile jednake. Oni u nekoj vrsti čudne neverbalne rasprave lome stolice i sto, imaju nekontrolisane pokrete koji asociraju na moguće nasilje.

Peti i finalni fragment "Pristup 7. Gramofon-Divlji je vetar" u 10 minuta donosi pesmu “Wild is the Wind”, koju peva Nina Simon. Taj deo se nadovezuje na četvrtu koreodramu: centrifugalna sila gura tela jedno od drugog, a podijum na kome evoluiraju muškarac i žena vrti se izuzetno brzo. Da bi se oduprli sili koja ih razdvaja, Mari i Olivije se drže jedno za drugo dok se platforma konačno ne zaustavi.

Tanjug/Marko Đoković
 

Reditelj i koreograf Joan Buržoa je uoči gostovanja otkrio da njegove instalacije i kreacije imaju nešto zajedničko, a to je upravo ta tačka odlaganja, što označava suspenziju i lebdenje.

- Kad sam se bavio žonglerskim poslom, tačka odlaganja je bio trenutak lebdenja predmeta koje bacam u vis. Kada se uhvati ta tačka, da je nazovemo odlaganje, težina nestaje. Sam sebe sam stavio u tačku ili poziciju da budem bez težine, odnosno da ja postanem taj predmet - naglasio je Buržoa.

Tanjug/Marko Đoković
 

Svako vođenje kroz najpoznatije instalacije umetnika može da prati do 100 ljudi, jer je francuski koreograf izračunao da je to "maksimalan broj kako bi svi mogli da komotno uživaju u komadima". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike