Užice postaje prestonica kulture Srbije: Sprema se više od 200 atraktivnih događaja (FOTO)

06.03.2024

13:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Ceremonija svečanog otvaranja planirana je za 21. mart u 20 časova na gradskom trgu

Užice postaje prestonica kulture Srbije: Sprema se više od 200 atraktivnih događaja (FOTO)
Copyright Profimedia

Programski sadržaj koji je Grad Užice pripremio kao nacionalna prestonica kulture podeljen je u četiri tematske oblasti koje obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu strategije razvoja kulture grada Užica, istakla je sinoć na ceremoniji predstavljanja programskih aktivnosti gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Profimedia
 

Tesla, Teodosije i čuvena balerina

- Tesla i Teodosije jesu lučonoše i vodeće ličnosti sa kojima smo započeli pisanje apliakcije koja nam je donela ovu prestižnu titulu, ali pišući tu aplikaciju i tragajući kroz bogatu istoriju i nasleđe nismo mogli izostaviti ni Mariju Magu Magazinović, prvu modernu balerinu koja se izborila za dobijanje prava na redovno univerzitetsko obrazovanje devojaka, Milutina Uskokovića, utemeljivača građanskog romana i doktora pravnih nauka, Mihaila Milovanovića prvog akademskog slikara iz naših krajeva, ni Stiva Tešića, režisera i oskarovca - istakla je Radivojević.

Profimedia
 

Ona je naglasila da su njihovo delo i zaostavština bili temelj na koji su nadograđene druge ličnosti i njihov rad, posvećene su im određene programske celine i u skladu sa njihovim delovanjem, kreirani događaji koji će biti realizovani u godini prestonice kulture, ali je programom predviđeno i mnogo infrastrukturnih projekata.

- Rekonstrukcija velike sale Gradskog kulturnog centra, simbol jednog vremena i posebnog duha Užica privodi se kraju pa ćemo nakon više od 50 godina imati moderan i multifunkcionalan prostor sa novom binom, stolarijom, izolacijom i gluvom sobom, a u istoj ustanovi završen je lift za osobe sa invaliditetom - dodala je gradonačelnica i podvukla da će na mestu nekadašnje streljane biti sagrađen višespratni objekat u kojem će biti salon umetničke keramike i Dečji kulturni centar.

Profimedia
 

Vila slikara Mihaila MIlovanovića u njegovoj rodnoj Ribaševini biće rekonstruisana i dobiće svoj legat. Stalna postavka "Užice kroz vekove" biće u zgradi Narodnog muzeja, u Mokroj Gori će se graditi dinarsko ribarsko naseljo sačinjeno od dva dela - sa muzejskom postavkom tradicionalnog života sa kraja 19. i početka 20 veka, dok će drugi deo biti posvećen savremenim turističkim potrebama. Sve ustanove kulture u Užicu biće spremne da realizuju pažljivo osmišljene događaje - počev od predstava, izložbi, koncerata, festivala, promocija knjiga.

Cermonija otvaranja

Ceremonija svečanog otvaranja planirana je za 21. mart u 20 časova na gradskom trgu gde će nastupiti Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije, KUD Ere i orkestar Dejana Petrovića. Tokom godine svetlosti u gradu na Đetinji nastupiće i hor Kolibri, Ivan Bosiljčić i orkestar Stanislav Binički, tu je i festival Kustendorf, Licidersko srce, Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", Kolonija umetničke keramike.

Profimedia
 

- Užice je grad velike stvaralačke energije, ogromnog kulturnog potencijala, grad slobodarskog duha, vrednih i mudrih ljudi koji otvara jednu novu eru u svojoj istoriji - eru kulture - rekao je Branislav Mitrović, menadžer projekta i koordinator i dodao da "u vremenu kada se moderni svet koleba i posrće, kada vapaj za mirom podrhtava, kada se stari oblici ruže, a novi još uvek nisu nastali u epohi u kojoj je materijalno glasnije od duhovnog, grad Užice uz podršku Ministarstva kulture na pijedestal stavlja upravo kulturu.

Profimedia
 

- U godini prestonice kulture grad se odužuje svojim akademskim vajarima i postavlja skulpturu Miluna Vidića i Milana Miša Vergovića. Užice planira i poprsja Ljube Stojanovića, Mališe Astanackovića kao i Pauna Petronijevića u Ribaševini, ali i skulpturu posvećenu Rujanskom četvorojevanđelju - naglasio je Mitrović.

Programske celine u okviru kojih će biti prikazano više od 200 kuturnih događaja su Lučonoše, Plemenite baklje, Šarena svetla folklora i Sajber Era.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike