Pirot postaje galerija na otvorenom: Skulpture iz čuvenog "Prvog maja" krasiće parkove i centar grada (FOTO)

31.01.2024

15:05

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju su dela velikih umetnika

Pirot postaje galerija na otvorenom: Skulpture iz čuvenog "Prvog maja" krasiće parkove i centar grada (FOTO)
Žena i muzika - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Čak 25 skulptura iz neprocenjive zbirke nekadašnje Industrije odeće Prvi maj, krasiće parkove širom Pirota i centar grada, pa će ovaj grad postati jedan od najvećih galerija na otvorenom ne samo u Srbiji, nego i šire.

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

Istoričarka umetnosti i direktorka Galerije "Čedomir Krstić", Radmila Vlatković, kaže da vrednost ove umetničke zbirke sa delima Dušana Džamonje, Matije Vukovića, Kengira Azume, Dominika Labovijea i mnogih drugih, uveliko prevazilazi okvire naše zemlje.

1300 dela poznatih autora

- Od kada je lokalna samouprava otkupila umetnička dela Prvog maja, Galerija "Čedomir Krstić" je preuzela pokretna umetnička dela, slike, grafike, crteže, tapiserije i to se već nalazi u prostorijama depoa galerije. Problem je sa skulpturama, koje su nepokretno kulturno dobro, one bi trebalo u najskorijem periodu da se iz parkovskih površina Prvog maja prebace u parkovske površine grada - kaže Vlatković i dodaje da je Komisija koja je radila na tom izmeštanju već odredila lokacije.

Tanjug/Video
 

- Osim tri skulpture koje već krase centar grada, a to su radovi Labovijea, Losta i Azume, najlepše skulpture biće postavljene na centralnom trgu grada, oko renoviranog Doma vojske, prema Soliteru, glavnoj ulici i tu će biti stacionirane skulpture u mermeru da bi bile pandan već postavljenim delima. Skulpture u kamenu biće u okviru pirotskog Kalea, tačnije kompleksa srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, a skulpture u čeliku i bronzi, biće na ostalim lokacijama gde se nalaze veće parkovske površine - ističe Vlatković i dodaje:

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

 

- Reč je o autorima kojih više nema, tu je Dušan Džamonja, Jovan Kratohvil, Aleksandar i Tatjana Zarin, Matija Vuković, tako da je ovo bogatstvo grada u umetničkom smislu. Reč je o oko 1300 umetničkih dela na koje možemo biti veoma ponosni zato što su u pitanju vredna imena, umetnici koji su na svetskom nivou. Pirot će, kada ceo ovaj veoma zahtevan posao bude završen, postati prava galerija na otvorenom. Ima zaista mnogo zanimljivih detalja vezano za to jer su, kada je o skulpturama reč, mnoge nabavljene u okviru smotre "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu, odakle je Prvi maj dosta umetničkih dela nabavljao. Tako se dešava da neku skulpturu imamo u tri originala, pa se jedan nalazi u Pirotu, drugi u Aranđelovcu, treći recimo u Beogradu.

Tanjug/Video
 

Mnoga umetnička dela uništena

Posebno je značajna činjenica da će ova dela biti sačuvana, imajući u vidu da je ogroman broj umetničkih dela, koja su krasila fabrike nekada moćne pirotske industrije, tokom brojnih stečaja i propadanja, jednostavno nestao ili uništen.

Tanjug/Video
 

- Ako računamo umetnička dela koja su se nalazila u svim fabrikama, svojevremeno sam radila popis na nivou grada, u svim fabrikama bilo ih je oko 800. Slike, crteži, grafike, jednostavno su nestali u procesu privatizacije. Galerija u svom fondu ima više od 1000 umetničkih dela, od toga 10 legata. Legat Industrije odeće Prvi maj, odnosno umetnička zbirka Prvog maja je još jedan legat Galerije, a ako uspemo sve da prikupimo, biće to negde oko 1300 umetničkih dela na koja možemo biti zaista ponosni - zaključuje Vlatković.

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

Umetnička zbirka Industrije odeće Prvi maj, od neprocenjive vrednosti, sačuvana je zahvaljujući reakciji lokalne samouprave koja je u procesu stečaja fabrike, sprečila da ova zbirka ode u ruke privatnih kolekcionara tako što je otkupila zbirku prebijanjem dugova na ime poreza, pa je ovo neprocenjivo kulturno blago ostalo Gradu Pirotu i na ponos svih njegovih stanovnika. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike