Sa kakvim se sve nevoljama suočio "Gladijator 2": Probijanje budžeta, nesreće i optužbe za zlostavljanje

26.02.2024

20:30

0

Mnogi koji su imali uvid u prve kadrove, tvrde da će biti bolji od originala

Sa kakvim se sve nevoljama suočio "Gladijator 2": Probijanje budžeta, nesreće i optužbe za zlostavljanje
Scena iz filma "Gladijator" - Copyright Profimedia

Baš kada je ceo svet bio ubeđen da je vrhunac prikazivanja Rimskog sveta na filmu, postignut u  kultnim ostvarenjima "Ben Hur" i "Spartak", pojavio se Ridli Skot 2001. godine sa filmom "Gladijator", čuvenim ratnim spektaklom.

Profimedia
 

Rezultat impresivnog osećaja za vizuelne efekte i uzbudljivog zapleta doveo je do 12 nominacija za Oskara, od kojih je na kraju osvojio pet statua, uključujući i onu za najbolji film. Od tada je "Gladijator" svrstan u cenjeni klasik kako među publikom, tako i među kritičarima.

Brojne nevolje na snimanju nastavka

Prvi deo je uspeo da zaradi 503 miliona evra, što je skoro pet puta više od utrošenih para za film.

Iako se činilo da ne može biti nastavka, "tvrdoglavi" Ridli Skot odlučio je da nastavi priču sa novim glumcima. Snimanje filma je počelo prošle godine, i bez obzira na to što se reditelj suočio sa brojnim nevoljama, ipak je uspeo da ga privede kraju.

Profimedia
 

Videćamo koliko će to uticati na celokupni kvalitet filma, ali mnogi koji su imali uvid u prve kadrove, tvrde da će biti bolji od originala.

Duplo probijen budžet

Snimanje nastavka izazvalo je veliku debatu u industriji zabave, a jedna od vodećih tema je probijanje budžeta, koji je sa početnih 165 miliona dolara skočio na skoro 310 miliona, tvrde pojedini izvori.

Takođe, tokom snimanja jedna scena je pošla naopako, pa su četiri člana ekipe završila u bolnici, ali povrede, srećom, nisu bile opasne po život.

Profimedia
 

Prošle godine ekipa filma je bila suočena sa optužbama za zlostavljanje životinja. Tačnije društva za zaštitu životinja su imala velike zamerke na tretiranje majmuna i konja tokom snimanja.

Međutim, kako stara narodna kaže, nesreća nikada ne dolazi sama, pa je tako snimanje dodatno ugrozio jedan od najvećih štrajkova u Holivudu.

- Putovanje nastavka "Gladijatora" možda jeste obeležno nevoljama, ali on je svedočanstvo trajne privlačnosti epskog pripovedanja i otpornosti onih koji oživljavaju ove priče - navodi se u tekstu na sajtu Movieweb.

Premijera krajem ove godine

Mladi glumac Pol Meskal preuzeo je glavnu ulogu od Rasela Kroua. U filmu igra i Pedro Paskal, a Skot je u nastavak filma uveo i glumca Denzela Vošingtona.

- Što se tiče Denzelovog karaktera, postojali su neki poslovi oko gladijatora, koji su onima koji ga rade davali priliku da zarade slobodu. Ušli smo u dubinu njegovog lika, odakle je došao i kako je odveden. On je bogat momak koji još uvek nosi neko zlo u sebi - otkrio je Skot.

Profimedia
 

Snimanje je počelo u junu prošle godine u Maroku, a potom se preselilo na Maltu i u Veliku Britaniju. Premijera se očekuje krajem novembra ove godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike