Rođendan BDP u znaku dece ubijene u "Ribnikaru" i Jagoša Markovića: Jug Radivojević na ivici suza (FOTO/VIDEO)

20.02.2024

17:00

0

Veliki reditelj je dobio svoj kutak, a nova premijera će biti posvećena stradalim učenicima

Rođendan BDP u znaku dece ubijene u "Ribnikaru" i Jagoša Markovića: Jug Radivojević na ivici suza (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/ATA Images

Beogradsko dramsko pozorište danas je obeležilo svoj 77. rođendan. Proslava pred novinarima je prošla u znaku godišnjih nagrada ovog pozorišta ali i sećanja na one koji više nisu među nama.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Posebno je emotivno bilo obraćanje direktora Juga Radivojevića koji je bio na ivici suza kada je govorio o reditelju Jagošu Markoviću koji je iznenada preminuo prošle godine.

Kutak Jagoša Markovića 

- Danas se sećamo svih onih koji su stvarali Beogradsko dramsko pozorište, sećamo se našeg dragog Jagoš Markovića, čiji smo kutak napravili na onom mestu gde je obično ostavljao svoj bicikl kada je dolazio u pozorište.

Uz dve fotografije njegovih predstava, koje će verujem zauvek trajati: „Sumrak bogova“ i „Divlje meso“ i uz njegov citat da je „pozorište prečica do ljudske duše“. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

BDP ga i dalje mnogo voli i voleće ga zauvek – poručio je Radivojević, na obeležavanju 77. rođendana, čemu je prisustvovala i Markovićeva porodica.

Sećanje na ubijenu decu 

Radivojević je istakao da se BDP danas seća i dece stradale u OŠ „Vladilsav Ribnikar“, i čuvara Dragana.

- Setićemo se jer smo večerašnju premijeru „Gidionov čvor“, koja govori o temi koja nas se toliko tiče, posvetili njima - rekao je direktor ovog teatra.

On je istakao da rođendan BDP, najstarijeg gradskog pozorišta, treba da podseti da svi  „zajedno moramo raditi na očuvanju onoga što su generacije iza nas stvarale, i sa verom da će generacije koje dolaze, razumeti šta mi danas stvaramo“.

- Naša privilegija je ta da se bavimo poslom koji je prožet različitim vremenima. Tako da možemo reći da jedino umetnici imaju tapiju na sva vremena – zaključio je Radivojević.

U okviru proslave dodeljene su godišnje nagrade. Glumcu Milošu Bikoviću, pripala je nagrada za celokupno umetničko stvaralaštvo „Tatjana Lukjanova“. Specijalna nagrada za partnersku ulogu dodeljena je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću za uloge u predstavi „Prafaust“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike