Kad te đavo uzme pod svoje, više nije važno, jer i ti nisi onaj koji si bio: Održana premijera "Prafausta" u BDP (FOTO)

26.06.2023

14:45

0

Publika je nakon predstave pozdravila glumce višeminutnim aplauzom

Kad te đavo uzme pod svoje, više nije važno, jer i ti nisi onaj koji si bio: Održana premijera "Prafausta" u BDP (FOTO)
Svetozar Cvetković u predstavi "Prafaust" - Copyright ATA Images/Marija Mlađen

Premijera predstave "Prafaust" Johana Volfganga Getea, održana je sinoć na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

Publika je nakon predstave pozdravila glumce višeminutnim aplauzom.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Veoma produktivno Beogradsko dramsko pozorište (BDP), sa barem 10 novih predstava po sezoni, nakon odlaganja prošle godine, sada je konačno privelo kraju realizaciju komada “Prafaust” Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića, koji je u ovom teatru imao uspeha sa delom “Čitač” (2020) prema istoimenom romanu Bernharda Šlinka.  

Faust neprestano grabi

Uloge u kompleksnoj drami koja vremenski prethodi čuvenom Geteovom “Faustu” tumače - Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Stanislava Nikolić.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Junak Faust neprestano grabi, uzima sve, a taj svet stalno ide napred. I kada dođe na sam kraj puta, nailazi na jedno veliko ništavilo.

Fatalna nagodba sa đavolom

Sve je saznao i probao, a čini se da je na kraju znao sve ono što i na početku", govorio je reditelj o čuvenoj temi gde Faust ima fatalnu nagodbu sa đavolom.

ATA Images/Marija Mlađen
 

- I Gospod koji ćuti i čeka, ali i đavo koji sve čežnje može da ispuni i da vrati vreme, mladost i lepotu, vitalnost, ženu…Samo traži da mu pružiš ruku i prihvatiš iskušenje i već imaš sve, osim slobode. Đavo daje iluziju slobode i drži te u vlasti.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Kad primetiš da si u njegovoj vlasti, to više nije važno, jer i više nisi onaj koji si bio. Faust je poslednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje.

Najpametniji čovek ostaje bez svih argumenata kojima se tokom života oružao, bez znanja, mudrosti, smirenosti - piše u beleškama reditelja povodom drame "Prafaust", koju je Gete napisao sa svega 26 godina i nije nikada završio.

Onda je dalje stvarao dela "Faust" i "Faust II", koji su igrani u nastavcima pre dve decenije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prevod drame "Prafaust" je napisao Branimir Živojinović, dok su u autorskoj ekipi - scenograf Janja Valjarević, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Stefan Ćirić, dok je scenski pokret uradio Staša Zurovac.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike