Misteriozna sudbina slike Gustava Klimta: Košta više od 50 miliona dolara i biće prodata na aukciji (FOTO)

26.01.2024

14:42

0

Ovo umetničko delo je nestalo pre sto godina

Misteriozna sudbina slike Gustava Klimta: Košta više od 50 miliona dolara i biće prodata na aukciji (FOTO)
Slika "Portret gospođice Lizer" - Copyright Profimedia

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta, koja je nestala pre skoro 100 godina, pronađena je u privatnoj kolekciji u Beču i biće stavljena na aukciju u aprilu.

"Portret gospođice Lizer" nekada je pripadao istoimenoj jevrejskoj porodici, a slika je poslednji put viđena u javnosti 1925. godine.

Profimedia
 

Za sada nije poznato šta se desilo sa tim delom u periodu između 1925. godine i šezdesetih godina prošlog veka, kada je slika dospela u privatno vlasništvo, prenosi BBC.

Ponovno otkriće slike "senzacija"

Aukcijska kuća Kinski procenjuje vrednost slike na više od 54 miliona dolara.

Kinski je u saopštenju naveo da je ponovno otkriće slike "senzacija" i da "slika takve retkosti, umetničkog značaja i vrednosti nije bila dostupna na tržištu umetničkih dela u Centralnoj Evropi decenijama".

Nedovršeni portret je bogata jevrejska porodica industrijalaca naručila od Klimta 1917. godine, neposredno pre njegove smrti, kada ga je i naslikao.

Profimedia
 

Henrijeta Lizer, prikazana na portretu, ostala je u Beču uprkos nacističkoj vlasti, posle čega je deportovana i umrla u Aušvicu 1943. godine.

Za sada nema dokaza da je slika ukradena

Sadašnji vlasnici slike i zakoniti naslednici porodice Lizer stavljaju delo na aukciju 24. aprila u skladu sa Vašingtonskim principima, međunarodnim sporazumom o vraćanju umetničkih dela opljačkanih od nacista naslednicima onih od kojih su dela oteta.

Za sada nema dokaza da je delo odneto tokom pljačke ili ukradeno pre ili tokom Drugog svetskog rata, prenosi BBC.

Profimedia
 

Klimtova "Dama s lepezom" prodata je u junu za 85,3 miliona funti, čime je postala najvrednije umetničko delo ikad prodato na aukciji u Evropi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike