Ruski oligarh, najskuplja slika na svetu i kontroverzno suđenje: Napokon doneta presuda koju su svi iščekivali (FOTO)

05.02.2024

10:45

0

Nakon deset godina

Ruski oligarh, najskuplja slika na svetu i kontroverzno suđenje: Napokon doneta presuda koju su svi iščekivali (FOTO)
Copyright Profimedia

Ruski oligarh Dimitrij Ribolovljev je optužio čuvenu aukcijsku kuću Sotbi da se zajedno sa švajcarskim trgovcem umetničkim delima Ivesom Buvijeom, udružila protiv njega kako bi ga prevarila da plati previsoke cene za četiri dela, uključujući “Salvator Mundi- prikaz Hrista koji se pripisivao Leonardu da Vinčiju i koji je prodat za 450 miliona dolara, što je najveća cena plaćena za neku sliku.

Profimedia
 

Nakon skoro deset godina od suđenja, federalna porota na sudu u Njujorku je prošle nedelje presudila u korist Sotbija, prenosi CNN.

Nisu mogli da znaju za prevaru

Čuvena aukcijska kuća je u odbrani tvrdila da nisu znali da je Buvije možda lagao i da zato nisu odgovorni za njegove poslove s Ribolovljevim. Sam švajacarski  trgovac umetničkim delima nije bio na optuženičkoj klupi.

Profimedia
 

Ribolovljev je ruski oligarh težak 6,4 milijarde dolara, koji je svoje bogatstvo izgradio na prodaji đubriva. Takođe je većinski vlasnik fudbalskog kluba AS Monaco, iako je tokom prošle godine objavljeno da razmatra prodaju kluba.

Preprodao sliku

Njegov dugogodišnji spor s Buvijeom, za koji su prošle godine postigli vansudsko poravnjanje, bio je fokusiran na tvrdnju da je prevaren za milijardu dolara tokom kupovine 38 umetničkih dela koje mu je prodao švajcarski trgovac. Među njima je bio i "Salvator Mundi", koji je Buvije kupio za 80 miliona dolara pre nego što ga je prodao oligarhu za 127,5 miliona dolara.

Profimedia
 

Ribolovljev je kasnije prodao sliku na aukciji za rekordnih 450,3 miliona dolara tokom 2017. godine. U izjavi za CNN 2021. godine, Buvije je tvrdio da je radio kao trgovac, a ne umetnički savetnik i da je zato imao pravo da povećava cene.

Svi zadovoljni presudom

Advokat ruskog oligarha rekao je da je, uprkos presudi, slučaj protiv Sotbija “postigao njihov cilj da rasvetle nedostatak transparentnosti koji muči tržište umetničkim delima”. S druge strane, Sotbi tvrdi da je presuda ponovno potvrdila njihovu predanost održavanju “najviših standarda integriteta, etike i profesionalizma”.

Profimedia
 

Inače, slika “Salvator Mundi” je od trenutka kad se pojavila izazvala brojne kontroverze i rasprave - da li je zapravo reč o pravom delu genija Leonarda da Vinčija.

U novembru 2017. godine, sliku koja se vodila kao autentična, kupio je saudijski ministar kulture, princ Badr bin Abdullah.  

Slika nije Leonardova?

Kustosi iz čuvenog španskog muzeja Prado ne slažu se s kolegama iz Kristija odakle je delo kupljeno, ali i svim onim ekspertima koji su tvrdili da je Salvator Mundi originalno delo čuvenog renesansnog umetnika.

U katalogu izložbe u Pradu pod nazivom "Leonardo i kopije Mona Lize", dovedena je u pitanje autentičnost saudijske slike što je ujedno i najoštrija kritika od strane jednog vodećeg muzeja još od prodaje Kristiju.

Profimedia
 

Ocena čuvenog španskog muzeja je u popisu dela u kojem se ta slika vodi kao rad "pripisan radionici ili autorizovan ili nadziran od strane Leonarda" i to pod nazivom "Kukova verzija" budući da ju je 1900. kupio Fransis Kuk iz Londona.

Kustoskinja čuenog španskog muzeja, Ana Gonzáles Mozo komentiraše u svom tekstu da neki stručnjaci smatraju da je postojao danas izgubljeni prototip slike, dok drugi misle da je Kukova verzija "o kojoj se mnogo raspravljalo" original. Međutim, ona tvrdi da "ne postoji Leonardov prototip", prenosi Jutarnji list. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike