Besplatan ulaz na izložbu "Nadežda Petrović - Boje života": MSU na poseban način obeležava Dan državnosti (FOTO)

13.02.2024

12:30

0

Postavku će svečano otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković

Besplatan ulaz na izložbu "Nadežda Petrović - Boje života": MSU na poseban način obeležava Dan državnosti (FOTO)
Nadežda Petrović "Vlačare" - Copyright Promo

U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. godine, Muzej savremene umetnosti priređuje izložbu dela najznačajnije srpske slikarke Nadežde Petrović, pionirke modernizma i jednog od glavnih utemeljivača srpskog modernističkog slikarstva 20. veka.

Promo
 

Izložbu "Nadežda Petrović - Boje života" u Muzeju savremene umetnosti će svečano otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković u sredu, 14. februara u 10:30 časova.

Od pejzaža do portreta

Izložba predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva, s ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Novi Sad i Muzeja Jugoslavije.

Promo
 

Ulaz na izložbu biće besplatan za sve posetioce u danima obeležavanja praznika 14, 15. i 16. februara.

Pionirski poduhvat Nadežde Petrović

Nadežda Petrović (1873 – 1915) je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka. Sa vremenske distance duže od jednog veka, umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju.

Nadeždin pristup slikarstvu je rezultat školovanja u Minhenu i boravaka u Parizu i Italiji, ali i konstantnog vraćanja voljenoj Srbiji, što će se reflektovati kroz teme koje nose predznak nacionalnog.

Promo
 

Njeno slikarstvo prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srbijanski period u više faza, rȃna kada stvara u stilu impresionizma, i kasnija kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma; potom odlazi u Pariz gde nastavlja sa usvojenim kolorizmom i dostiže potpunu zrelost, i na kraju ratni period, u kom učestvuje kao bolničarka, slika dela inspirisana rodnim podnebljem, u stilu ekspresionističkog kolorizma.

Snaga boje i gesta

Slikala je sa podjednakim interesovanjem i umetničkim žarom pejzaže, portrete i figuralne kompozicije.

Zajednički imenitelj za njeno slikarstvo koji i danas svi prepoznaju je snaga boje i gesta, kao lični stavovi i život, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla.

Promo
 

Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje na pozajmici dela: Muzeju grada Beograda, Galeriji matice srpske, Novi Sad i Muzeju Jugoslavije; dozvoli za korišćenje i reprodukovanje dokumentarnog materijala: Milošu Kolaržu i Radio televiziji Srbije.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike