Pre skoro 100 godina u jednom beogradskom dvorištu zasađena je vinova loza: Njoj u čast je otvorena izložba koja krije tajnu broja 14 (FOTO)

09.02.2024

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnica Slobodanka Rakić Šefer poslednjih godina pokazuje veliko interesovanje i posvećenost grožđu, slikajući ovo božansko voće na njoj karakterističan način

Pre skoro 100 godina u jednom beogradskom dvorištu zasađena je vinova loza: Njoj u čast je otvorena izložba koja krije tajnu broja 14 (FOTO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

U susretim jubilejima - 50. godišnjici rada slikarke Slobodanke Rakić Šefer i 100. rođendana vinove loze u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, otvorena je njena izložba slika "U vinogradu Svetog Trifuna" u Galeriji Zavoda. Izložba sadrži 14 slika autorke u tehnici ulja na platnu koja slave vinovu lozu, grožđe i vino.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Simbolika broja 14

Istoričar umetnosti Predrag Peđa Pivljanin na svečanom otvaranju izložbe je objasnio simboliku broja 14. Naime, odabrano je 14 slika iz ranije najavljenog i planiranog opusa od 30 dela, da bi se povezalo sa datumom 14. februar, kada se obeležava slava Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i čuvar useva od nepogoda koji istovremeno štiti iskrenu ljubav svih hrišćana. Zato se 14. februara kod nas i svuda u svetu slabi Dan zaljubljenih ili na zapadu Dan Svetog Valentina.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Pivljanin je otkrio da je upravo porodica jevrejskog porekla Šefer zasadila vinovu lozu 1928. godine u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Prošlo je već 96 godina od tog čina i približavaju se jubileju od 100, a izložba predstavlja i sećanje na tu porodicu.

Cela planeta je božji vinograd

Slobodanka Rakić Šefer poslednjih godina pokazuje veliko interesovanje i posvećenost grožđu, slikajući ovo božansko voće na njoj karakterističan način. Ona je navela da je tek sada zvanično saznala pravi razlog zašto je samo 14 slika odabrano za izložbu, jer se nadala da će biti više. Umetnica je rekla da joj se sviđa ta simbolika sa brojem 14, jer voli nove ideje, koncepte, načine izlaganja i čitanja, kada se uvedu neke novine.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Danas je u Beogradu malo galerija koje stvarno profesionalno rade i organizuju izložbe, a Zavod je jedan od retkih na ovim prostorima. Nisu mi otkrili ranije pre otvaranja izložbe zašto samo 14 slika, verujte da i ja sada prvi put saznajem razlog kao i svi vi. Ovde mene zanima samo hrišćanski pristup, jer znate da je samo Bog vrhovni vinogradar, vođa cele naše planete, i planeta je njegov vinograd. Svi naši prostori su njegovi. U toj časti stvaram slike o vinovoj lozi, u susretu 100 godina od kada je posađena u Zavodu - istakla je slikarka.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Platan i loza će ostati

Umetnica je naglasila da je njena nova izložba mala ili veća podrška Zavodu i samoj lozi i predložila da se uključe Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede kao institucije u vezi jednog posebnog "stanovnika" prestonice.

- Naš najstariji "Beograđanin" je platan na Topčideru koji ima više od 200 godina. I kad uzmemo i vinovu lozu koja je napunila 96, a bliži joj se celih 100, potrebno je da grad brine o ovim svojim stanovnicima, da oni budu prioritetni zadatak našeg grada. Mi ćemo svi jednom otići, a platan i loza će ostati. Ja sam naslikala više od stotinu slika koje se nalaze na raznim kontinentima kao doprinos prirodi, što je sve lepo zavedeno - naglasila je slikarka.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Grožđe u svako godišnje doba

Izložba je upriličena i povodom punih pet decenija stvaralaštva Slobodanke Rakić Šefer, i ona ne namerava da se povuče. Najnovija dela, na kojima umetnica dokazuje svoje umeće da uzdigne i podari smisao detaljima, svedoče o tome da je Slobodanka prešla dugačak put, posmatrajući širok spektar pojava koje su se odvijale u tokovima umetnosti.

- Želim da budem korisna lozi, zato i stvaram slike, i cilj je da sve što radim ima smisla. I dalje ću obavljati tu svoju misiju koju mi je Bog odredio - zaključila je Šefer.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Autorka se sad opredelila za dela u susret slavi Svetog Trifuna, i predstavlja slavu grožđu, koje je nekada izgledalo kao na njenim slikama. Nadam se da će grožđe ponovo zaista tako izgledati. Vidimo plodove u korpama, vinograde, prikaz kako nastaje plod. Ona stvara grožđe u svako godišnje doba, tu su naslikani leptir, ptica, vila, simboli i alegorije plodnosti, što doprinosi njenom stvaralaštvu - istakla je teoretičarka i istoričarka umetnosti Dragana Martinović.

Izložba „U vinogradu Svetog Trifuna“ biće otvorena svakog radnog dana do 27. februara, od 9 do 15 sati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike