Grad svetlosti na crno-belim fotografijama: Pariz kakav do sada niste videli (FOTO)

06.02.2024

14:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavku čini više od trideset slika koje su na poseban način povezane sa 25 odabranih pesama

Grad svetlosti na crno-belim fotografijama: Pariz kakav do sada niste videli (FOTO)
Copyright Promo/David Pužado

Izložba fotografija Davida Pužada „Slika i reč. Pariska stecišta“ biće otvorena u četvrtak, 8. februara u 19 časova, u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Elegične, crno-bele prizore francuske prestonice, koje je svojim objektivom zabeležio Pužado, prate stihovi pesnika i pesnikinja različitih generacija sa španskog govornog područja. 

Promo/David Pužado
 

- Slika govori više od hiljadu reči, ali u ovoj prilici, spoj slike i reči rasprostire se i odjekuje na poseban način. Novi projekat Davida Pužada pruža uvid u evoluciju njegovih radova i suptilno otkriva umetnikov osobeni fotografski izraz. Pužadove fotografije odišu setom kojoj očito nije sklon, a crno i belo pretvaraju se u svetlost u gradu u kom slika okupana svetlošću neprestano privlači pogled - navodi kustoskinja Monse Ordonjes.

Fotografije povezane sa pesmama

Postavku čini više od trideset fotografija koje su na poseban način povezane sa 25 odabranih pesama. Činjenica da izbor nije slučajan izložbi daje dodatnu vrednost: slike su odabrale pesnike na osnovu njihovog lirskog glasa, što je dovelo do stapanja dva različita talenta i stvaranja novog umetničkog dela većeg dometa. 

Promo/David Pužado
 

Nastojalo se da izbor pesnikinja i pesnika bude ravnomeran kako ne bi preovladali stereotipi. Na taj način, ostvareno je i međugeneracijsko povezivanje, čime se ističe vrednost različitih načina izražavanja koji nas ujedinjuju i čine boljim. 

Promo/David Pužado
 

Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 18. aprila. Tokom trajanja će biti organizovan i niz stručnih vođenja kroz postavku i to 17. februara, 9. i 23. marta, kao i 13. aprila. Sva vođenja održavaju se na srpskom, po potrebi i na španskom jeziku. Počinju u 12 časova, a ulaz je slobodan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike