Istovremeno otvorene tri izložbe u Kulturnom centru Beograda: Banalnosti svakodnevice (FOTO)

26.01.2024

11:05

0

Dramaturgiju cele postavke i kretanje posetioca u velikoj meri organizuje namenski osmišljen scenario

Istovremeno otvorene tri izložbe u Kulturnom centru Beograda: Banalnosti svakodnevice (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Tri kolektivne izložbe su paralelno otvorene sinoć u galerijama Kulturnog centra Beograda. Ovorene su tri multimedijalne izložbe: “Kritičari su izabrali, 2024: Četvrtak”, “Banalnosti svakodnevice” i “Arheologija otpora: korektiv za budućnost”.

Tanjug/Rade Prelić
 

Autori koncepta izložbe video radova “Kritičari su izabrali, 2024: Četvrtak” koja je otvorena u  Likovnoj galeriji KCB su Dreg kolektiv “Efemerne Konfesije” i kustoskinja Simona Ognjanović. 

Šest video radova

Materijalni tragovi performansa,  fotografski, zvučni i video zapisi ugrađeni  su u nove umetničke forme - video, kolaž, prostorno-zvučna instalacija.

Pored prostornog okvira scenografskog tipa, dramaturgiju cele postavke i kretanje posetioca u velikoj meri organizuje namenski osmišljen scenario.

Šest video radova je prezentovano u dva formata, putem velikih panela na kojima se emituju snimci u okviru oslikanih ramova.

Tanjug/Rade Prelić
 

Galerija "Artget" je domaćin prve izložbe u ovoj godini - “Banalnosti svakodnevice” autorki Sare Pantović i Senke Trivunac.

Obe umetnice interesuju se za vizuelne reprezentacije svog neposrednog okruženja, kao i za značaj izgleda u svetu gde dominiraju vizuelni mediji.     

Tanjug/Rade Prelić
 

Njihove fotografije na nežan način prikazuju banalnost svakodnevnog iskustva u eri poznog kapitalizma, sa osvrtom na fenomene materijalizam i konzumerizam, visoka očekivanja.

“Arheologija otpora: korektiv za budućnost”

Galerija "Podroom" je bila centar kolektivne višemedijalne izložbe filmova, video radova, crteža, slika “Arheologija otpora: korektiv za budućnost”.

Tanjug/Rade Prelić
 

Umetnice ove kolektivne izložbe su Andreja Dugandžić, Alisija Grulon, Hristina Ivanoska, Katia Kameli, Monika de Miranda, SIDE kolektiv, dok je kustoskinja Iva Kovač.  

Izložbeni projekat inspirisan je višestrukim doprinosima u mapiranju i dokumentovanju različitih oblika feminističke borbe, sa posebnim fokusom na važnosti arhiva za društvene pokrete.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike