Preminuo Aleksandar V. Stefanović: Bio je istaknuti prevodilac, književni urednik i izdavač

12.02.2024

11:36

0

Autor: Dejan Ćirić

Imao je jednu od najznačajnijih međunarodnih karijera u izdavaštvu

Preminuo Aleksandar V. Stefanović: Bio je istaknuti prevodilac, književni urednik i izdavač
Copyright Profimedia

Ugledni prevodilac, književni urednik i izdavač Aleksandar V. Stefanović preminuo je u 98. godini, saopštio je Srpski PEN centar.

Rođen je u Nišu 25. aprila 1926. godine, gde je započeo školovanje koje je nastavio u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a zatim i na Filološkom fakultetu na Grupi za engleski jezik i književnost.

Profimedia
 

Karijeru je započeo u Službi protokola Ministarstva spoljnih poslova, ali ubrzo ga napušta i posvećuje se prevodilačkom i uredničkom radu.

Promoter srpske književnosti i umetnosti u svetu

Posle studentskih demonstracija 1968. godine, koje je podržao, odlučio je da napusti zemlju. Preselio se u Italiju, gde je napravio veliku karijeru kao urednik i izdavač. Radio je u izdavačkim kućama u Firenci, Milanu, Lucernu i Njujorku. Među srpskim intelektualcima Aleksandar V. Stefanović imao je jednu od najznačajnijih međunarodnih karijera u izdavaštvu. Osim što je bio izdavač međunarodne reputacije, bio je i veliki promoter srpske književnosti i umetnosti u svetu.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Posle okončanja izdavačke karijere, decenijama je radio kao prevodilac i to praktično do smrti.

Preveo je na srpski jezik više od stotinu knjiga. Među njima su dela Ernesta Hemingveja, Lorensa Darela, Irvina Šoa, Dejvida Džeroma Selindžera, Albera Kamija, Žan-Pol Sartra, Umberta Eka i mnogih drugih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike