Preminuo velikan stripa Alfredo Kasteli: Odlazak tvorca "Martija Misterije"

07.02.2024

09:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Imao je 76 godina

Preminuo velikan stripa Alfredo Kasteli: Odlazak tvorca "Martija Misterije"
Copyright Printscreen/Youtube/Sergio Bonelli Editore

Alfredo Kasteli, velikan stripa, kritičar, esejista, scenarista, urednik, tvorac "Martija Misterije", umro je u 76. godini života.

Rodio se u Milanu, a svoju strip karijeru započeo u ranoj mladosti, stvarajući strip "Scheletrino", humorističnu seriju za italijanski strip "Diabolik". Tada je imao samo 16 godina.

Kasteli je 1967. godine počeo da piše scenarije za nekoliko italijanskih stripova, uključujući "Pedrito el Drito" i "Piccola Eva" koje su objavili Universo, Cucciolo i Tiramolla za Edizioni Alpe i Topolino za Mondadori. Svoju delatnost je kasnije proširio na televiziju, napisavši nekoliko reklama, kao i seriju "Cappuccetto a Pois" sa Marijom Perego i scenario za film "Il tunel sotto il mondo".

Printscreen Youtube
 

Stvaranje "Martija Misterije"

Godine 1978. Kasteli je za magazin Supergulp napisao avanture Alana Kvatermaina, istraživača specijalizovanog za arheološke misterije koji su nagovestili najpoznatije Kastelijevo stvaralaštvo. Iste godine započinje saradnju sa izdavačem Serđom Bonelijem, pišući priče za "Zagora" i "Mister No-a". Dve godine kasnije, poslao je ideju za novu seriju Boneliju na temelju njujorškog istraživača koji je istraživao naučne misterije. 1982. stvorio je "Martija Misteriju". 

Godine 1983. Kastelli i Gvido "Silver" Silvestri oživeli su časopis Eureka. Međutim, propao je nakon samo 12 izdanja. 1992. Alfredo je lansirao novu seriju "Zona X", spin-off "Martija Misterije", koja je trajala do 1999. godine.

Kasteli je takođe napisao knjigu o prvih 25 godina američkog novinskog stripa (1895–1919) pod naslovom "Eccoci ancora qui".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike