Trka sa pandemijom: Avgust u znaku atraktivnih koncerata domaćih i regionalnih zvezda

05.08.2021

08:30 >> 06:46

0

Autor: Dejan Ćirić

Publiku očekuje bogat muzički program u Beogradu i Srbiji

Trka sa pandemijom: Avgust u znaku atraktivnih koncerata domaćih i regionalnih zvezda
Copyright Pixabay

Koncertna sezona se nastavlja u Beogradu i Srbiji užurbanim tempom, kao da postoji velika bojazan da će od jeseni ponovo biti zatišje za muzičare zbog pretnje novog talasa pandemije, a tokom avgusta je spreman bogat program.

Tako će publika imati prilike da poseti koncerte regionalnih imena kao što su Darko Rundek, Hladno pivo, Letu štuke, Nipplepeole, a ljubitelje čekaju i memorijalni koncert posvećen preminulom basisti Miši Aleksiću iz “Riblje čorbe”, Nikola Vranjković, Vasil Hadžimanov, Dejan Cukić, Ivana Peters, Aleksandra Radović, Maja Louis, Ničim izazvan, Bajaga, Lena Kovačević i mnogi drugi.

Feštu novih koncerata 5. avgusta će otvoriti muzičarka Maja Louis svirkom u poznatom klub – restoranu Wurst Platz bar u samom centru Beograda. Talentovana kantautorka će predstaviti prvi samostalni album “Buđenje”, kao i nove singlove, koje je vredno stvarala tokom pandemije.

Maja Louis Promo/Dragan Jereminov

Svestrani umetnik Nikola Pejaković Kolja u okviru svoje letnje turneje dan kasnije, 6. avgusta svira na krovu TC “Promenada” u Novom Sadu. U poslednje vreme Kolja je istaknut kao scenarista i glumac igranih TV serija “Meso” (2017) i “Kosti” (2020). Već 20 godina se bavi i muzikom kao bluz rok umetnik sa albumima “Mama, nemoj plakati” (2001), “Kolja” (2009), “Grobovlasnici” (2013) i “4 Prsta” (2018). Pejaković se tu ne zaustavlja, jer će već 8. avgusta nastupiti na drugom izdanju Ambijentalnog muzičkog festivala “Tvrđava muzike” u Smederevu. Osim njega, u Malom gradu Smedrevske tvrđave svoje solo koncerte će imati i ženska etno grupa Vrelo sedmog avgusta i soul pop umetnik Marko Louis dva dana kasnije.

Nikola Pejaković Kolja Promo/LiveProduction

Na Promenadi Novog Sada publiku 7.8. čeka alternativni sastav Svemirko, mistici iz Zagreba Nipplepeople 13. avgusta, dok će 21.8. biti održan koncert svestranog autora Kralja Čačka, pesnika, slikara i muzičara.

Rege rok pop sastav Ničim izazvan na istom mestu sviraće 27. avgusta, posle duže pauze odsustva iz Srpske Atine, i dan kasnije – Bajaga i instruktori.

Bajaga i instruktori Promo/Exit Seadance

Gitarista, kompozitor, pevač i producent Nikola Vranjković održaće novi koncert na poznatoj teritoriji – Zappa barka u Beogradu, 8. avgusta. Nakon nedavno rasprodatog koncerta u Letnjoj bašti rok kluba Fest, stiže novi nastup autentičnog autora, koji je ovde imao koncert 2019, u atraktivnom rečnom ambijentu. Alternativni roker veoma je tražen na svim manifestacijama i festivalima po zemlji (Beer fest, Beer Garden, Exit, Arsenal fest), kao i na solo koncertima. Dve decenije je stvarao pesme u alternativnom rok bendu “Block Out”, a onda započeo veoma uspešnu solo karijeru. Tokom pandemije objavio je trostruki live album ,,Biološki minumum˝, snimljen u decembru 2019. na rasprodatom maratonskom koncertu od puna 4 sata u Kombank dvorani.

Nikola Vranjković Promo/Željko Milojević

Festival BELEF 2021 pod imenom “Beogradske letnje noći” nastavlja se intenzivno posle kompletnog pozorišnog programa, i tako 6. avgusta na scenu Trga republike dolazi Jovan Maljoković, srpski džez saksofonista, kompozitor i aranžer. Pop džez dama Lena Kovačević će pevati veče kasnije, 7. avgusta, kada će nastupiti i ženski trio sastav “Sky Cellos”. Lena je tokom pandemije snimila nekoliko novih singlova (“Udahni”, “Beograde”, “Crni leptir”, obrada “Leto je”), spremnih za 4. studijski album.

Lena Kovačević Promo/ Irina Duplevskaja

Njena koleginica Ivana Peters će nedelju dana kasnije (14.8.) imati solo koncert na Savskom trgu. Sutradan će nastupiti električni gudački kvartet “Dinamika Music” i džez dama Nada Pavlović.

Na sceni BitefArtCafe na Kalemegdanu, publika će moći ponovo da sluša džez pijanistu Vasila Hadžimanova 11. avgusta, ovog puta u sastavu Trio Sveti – ansambl virtuoznih muzičara sa naših prostora – bubnjar Marko Ðorđević i Branko Trijić. Dan kasnije, Bitef će ugostiti Dejana Cukića i Spori ritam bend, pop rok ikone šarmantnog duha Beograda. Pre pandemije su izdali album “Ulice bez brojeva” (2019), a zapevaće hitove ,,Letnje kiše”, ,,Mokre ulice”, ,,Julija”, ,,Nebo jedino zna”, ,,Stranac u Beogradu”, ,,Dolazi tiho”…

Vasil Hadžimanov Promo/Predrag Ilić

Iste noći (12.8), u Kragujevcu, u prostoru “Zastavina bašta”, pevaće pop zvezda Aleksandra Radović, što će biti njen prvi veći koncert u Srbiji, nakon izlaska albuma “Predvorje života” (februar 2020). Karijera joj traje više od dve decenije, a domaću scenu obogatila je muzičkim hitovima “Čuvam te”, “So u moru”, “Čuvaj moje srce”, “Beskrajno” i mnogim drugim.

Aleksandra Radović Promo/Andreja Damnjanović

Nišville jazz festival od 12. do 15. avgusta će ugostiti mnoge strane muzičare (Stone Raiders – Deril Džons, Stenli Džordan, Entoni B, Gipsy Kings), regionalne (Leb i sol, Natalee) i domaće (Goran Bregović, Sana Garić, Prljave sestre, Tanja Jovićević, KKN, Sevdah Baby, Belgrade Dixieland orchestra, Zašto Kafka?, Popečitelji, Šinobusi).

Povodom sećanja na legendarnog srpskog basistu, jednog od osnivača i dugogodišnjeg člana rok benda Riblja čorba, koji nas je napustio prošle godine od posledica korona virusa, na stadionu Tašmajdan će se 16. avgusta održati Koncert u čast Miše Aleksića. Nastupiće Riblja čorba sa prijateljima – Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Ðukić Ðule, Nikola Čuturilo Čutura i YU Grupa. Celokupan prihod od ulaznica je namenjen porodici Miše Aleksića, a koncert će se održati baš na njegov rođendan.

Miša Aleksić ATA Images/Antonio Ahel

BELEF se nastavlja, pa će 20. avgusta na Kalemegdanu, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, nastupiti instrumentalni sastav LP Duo, koji čine istaknuti pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović. Iste večeri, na samo pola sata od prestonice, u Domu omladine Pančevo biće maraton alternativnih rok bendova. Hrvatski autor i producent Z++ je hedlajner ove smotre, a uz njega nastupaju alternativni rok sastav Dram, gitarska pank rok atrakcija Keni nije mrtav, Ivan Jegdić, Rouzi, X.

Naredne noći, 21. avgusta, spektakularni koncert će imati hrvatski pank rok bend „Hladno pivo“ prvi put na stadionu Tašmajdan. Frontmen Mile Kekin i ekipa posle 11. Arsenal festa i drugih nastupa po Srbiji, dolaze u Beograd, prvi put tokom pandemije. Već su rasprodali 4 puta Halu sportova i Novosadski sajam, a osvajali su i Kalemegdan. Imaju nove singlove “Kišna nedelja” i “Carpe Diem” sa Sanjom Doležal (Novi fosili), kojima najavljuju novi CD.

Hladno pivo Promo/Longplay

Dens pop elektro duo Nipplepeople posle nekoliko odlaganja konačno će imati nastup 22. avgusta u klubu Barutana. Nipplepeople su tajanstveni, maskirani žensko-muški duo, čiji singlovi “Frka” i “Sutra” imaju milionske preglede na Jutjub platformi.

NipplePeople Promo/Nemanja Đorđević

Čuveni Darko Rundek i Ekipa prvi put će svirati 23. i 24. avgusta u Botaničkoj bašti, gde će promovisati aktuelni album “Brisani prostor“. Dan kasnije (25.8.), iz inostranstva stiže talentovana džez umetnica Tamara Jokić pravo u klub BitefArtCafe, a odmah sutradan u isti klub premijerno nastupa sarajevski pop rok sastav “Letu štuke” koji vodi pevač Dino Šaran.

Darko Rundek i Ekipa Promo/Vlasta Prohaska

Za sam kraj avgustovskih koncerata biće upriličen dvostruki nastup benda Mortal Kombat 26. i 27. avgusta u bašti KST-a, da nadoknade ogromnu pauzu usled pandemije zbog koje prošle godine nisu održali čuveni Antievrovizijski koncert na koji je publika navikla poslednjih 12 godina.

Pročitajte još

Za septembar, za sada su najavljeni koncerti hrvatskog rok benda “Vatra” (2.9. Bitef), Zdravka Čolića (4.0. Kragujevac), “Partibrejkersa” (4.9. stadion Tašmajdan) i hrvatske elektro pop dame Ide Prester i njene grupe “Lollobrigida” (8.9. Bitef).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike