Beogradske letnje noći na Trgu republike: Lena, Maljoković, džez i Glas ne Žice

04.08.2021

16:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom tri uzastopne večeri publiku očekuje kvalitetan i atraktivan muzički program

Beogradske letnje noći na Trgu republike: Lena, Maljoković, džez i Glas ne Žice
Copyright Lena Kovačević Promo/Andreja Damnjanović

Program Beogradskih letnjih noći će u petak, subotu i nedelju, 6, 7. i 8. avgusta biti izveden na Trgu republike.

U petak od 20.30 časova na Trgu republike vas očekuje Jovan Maljoković, dok će pre njegovog nastupa atmosferu zagrejati „Warm up DJ set“ latino muzikom.

Jovan Maljoković je srpski džez saksofonista, kompozitor i aranžer. Osnivač je i član „Balkan salsa benda“ i umetnički direktor Valjevskog džez festivala. Sa bendom Gorana Bregovića „Orkestar za svadbe i sahrane“ svirao je četiri godine. „Balkan salsa bend“ snimio je 10 albuma. Maljković je dobitnik Nagrade za životno delo koje dodeljuje Nišvil džez festival za 2015. godinu.

Jovan Maljoković Promo/Belef

U subotu od 20.30 časova na Trgu nastupa Lena Kovačević, a pre nje sastav „Sky cellos“ koji predstavlja savršen spoj visokog umetničkog kvaliteta sviranja klasične muzike i popularnih filmskih i pop hitova.

Lena Kovačević je džez muzičar, kompozitor i tekstopisac iz Srbije, ćerka pisca Dušana Kovačevića. Rođena je 1982. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila klavirski odsek srednje muzičke škole, a 2006. je diplomirala džez pevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu.

Sky cellos i Lena Kovačević Promo/Belef

Nastupala je na brojnim takmičenjima i festivalima, uključujući i muzički festival Egzit 2001. godine. Sa Bajagom je 2003. snimila jednu od pesama u filmu „Profesionalac“. Sarađivala je sa Kraljevskim holandskim orkestrom, sa kojim je održala seriju koncerata u Holandiji i Belgiji, uključujući i nastup pred holandskom kraljicom. Nastupala je kao solista u projektu američkog basiste Džona Klejtona, a sa belgijskim producentom Biskemijem je snimila obradu srpske tradicionalne pesme „Gusta mi magla padnala“.

Lena Kovačević Promo/ Irina Duplevskaja

Takođe je nastupala i u Srbiji – u Bitef teatru, u Kolarčevoj zadužbini i na Mokranjčevim danima. U Beogradu je decembra 2009. godine objavila album pod nazivom „Dobar dan za pevanje“. Bila je producent albuma za monahinje iz manastira Ravanica, a sarađivala je i sa čuvenim američkim producentom Godfrijem Dajmondom na pjesmi “Pick up”.

U nedelju na Trgu republike od 20.30 časova nastupiće sastav „Glas ne Žice“ i Ivan Ilić „Tetra pack“.

„Glas ne Žice“ je prvi a capella bend na ovim prostorima. Bojana Radivojević, dirigent, osnovala je sastav početkom 2010.godine. Bend kroz svoje originalne aranžmane kombinuje pop, rok, soul, narodnu, fank i klasičnu muziku, stvarajući sopstveni prepoznatljiv stil samo ljudskim glasovima. Kroz duboku posvećenost umetnosti, „Glas ne Žice“ hrabro stvaraju potpuno novi svet i muzički pravac, ostvarujući misionarsku dužnost muzičkog oplemenjivanja.

Glas ne Žice i Ivan Ilić Promo/Belef

Ivan Ilić je rođen u Beogradu 1979. godine. 1999. je stvorio bend „Solid“ sa kojim je snimio albume „Ta-ta-ta-tira“ i Jazz & Samba. „Solid“ je nastupao na  Nišvil džez festivalu i Međunarodnom festivalu džeza i bluza-Šabac, gde su 2002. godine osvojili nagradu za najbolji mladi džez sastav Jugoslavije. 2004. preselio se u Barselonu i završio studije moderne muzike i džeza 2006. godine, kada je snimio i dva albuma: „Chily, Claud with Slavich “ i „Dirty shoes & high heels“ kao lider tria.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike