Ovo do sada sigurno nikad niste videli! Slike na kosi: Jedan od najuticajnijih svetskih frizera stvorio srpski kubizam (FOTO)

16.12.2023

11:45

0

Godinama živi i stvara u Beogradu

Ovo do sada sigurno nikad niste videli! Slike na kosi: Jedan od najuticajnijih svetskih frizera stvorio srpski kubizam (FOTO)
Slikanje na kosi:Jedinstvena tehnika slikanja - Copyright Promo

Izložba "20 godina umetnosti" Srđana Kuljanina biće otvorena u ponedeljak, 18. decembra u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Reč je o jednom posebnom umetniku.

Promo
 

Ove godine, za njega je 20 godina samostalnog rada. Za tih 20 godina, osam godina vodi svoj frizerski salon, postigao je da bude uvršten u 250 najuticajnijih svetskih frizera (2020. godine), uradio je preko 100 radova na kosi, dobio je priznanje od države za dva autorska dela. Godinama živi i stvara u Beogradu.

Jedinstvena tehnika slikanja

Srđan Kuljanin domaćoj i svetskoj javnosti poznat kao frizer-umetnik po njegovoj jedinstvenoj tehnici slikanja na kosi.

Pre par godina široj društvenoj javnosti prezentovao je specijalnu tehniku slikanja na kosi, jedinstvenu u svetu, koja je od strane zavoda za intelektualnu svojinu okarakterisana kao potpuni svetski raritet.

Izrada ovih malih remek-dela, kreiranih pomoću farbe i sprejeva u boji, veliki je frizerski poduhvat i zahteva višesatnu posvećenost radu i bojenju.

Promo
 

Do sada je Srđan odradio približno 100 takvih „slika“, mahom za fanove domaćih i stranih muzičkih bendova i izvođača.

Sa svojih trideset pet godina, Srđan je od običnog mladog frizera željnog rada i afirmacije postao persona koji uživa reputaciju jednog od najpoznatijih i najboljih beogradskih frizera, osoba čije se ime sa poštovanjem izgovara i van granica naše zemlje.

Spoj modernog i arhaičnog

Ovaj mladi beogradski frizer otisnuo se među likovne umetnike i time otvorio novo poglavlje u svom kreativnom zanosu. Srđan se tokom ove godine okušao na slikarskom platnu, kreirajući novi umetnički pravac,srpski kubizam.

Na već postojeću formu kubizma kao globalnog likovnog pravca ugrađeni su nacionalni elementi iz bogate istorije srpskog naroda.

Promo
 

Za relativno kratko vreme, Srđanovi likovni radovi pronašli su svoje mesto u mnogim galerijama i likovnim kolonijama, a može se pohvaliti da je bio izlagač na pet grupnih i dve samostalne izložbe.

Javno prezentovanje umetničkih radova, donelo mu je neočekivanu pozornost i veliki broj pozitivnih kritika kako likovne zajednice, tako i poštovalaca kulture. Njegove slike predstavljaju spoj modernog i arhaičnog, odišu srpskom tradicijom, optimizmom, snagom i vedrinom života koji uprkos teškim trenucima i nedaćama još uvek opstaje na ovim prostorima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike