Preminuo autor fotografije sa Džonom Lenonom i Joko Ono: Ovekovečio najsrećniji trenutak čuvenog para

06.01.2024

13:30

0

Slika je iskorišćena za naslovnu stranu albuma “Double Fantasy”

Preminuo autor fotografije sa Džonom Lenonom i Joko Ono: Ovekovečio najsrećniji trenutak čuvenog para
Džon Lenon i Joko Ono - Copyright Profimedia

Japanski fotograf Kišin Šinojama, koji je napravio jednu od poslednjih fotografija Džona Lenona sa Joko Ono, preminuo je u 83. godini.

Bila je to jedna od poslednjih Lenonovih fotografija - nekoliko meseci pre nego što je ubijen.

On je proveo pet dana sa slavnim parom 1980. godine i njegova fotografija na kojoj se ljube korišćena je na naslovnoj strani albuma “Double Fantasy”.

Imao sam sreću što sam bio tamo

Šinojama je kasnije priznao da je on predložio da se par poljubi za fotografiju.

- Mislim da je to bio njihov najsrećniji trenutak. Imao sam sreću što sam bio tamo i osećam se privilegovanim što sam uhvatio trenutak - kazao je tada japanski fotograf, piše „BBC“.

Šinojama je takođe bio poznat po svojim umetničkim aktovima žena. Samostalna izložba njegovih radova privukla je više od milion posetilaca 2012. godine.

Bio je dobar u "nestajanju"

Šinojama je stekao slavu po svojim slikama poznatih ličnosti – uključujući jednu romanopisca Jukija Mišime koja je snimljena neposredno pre nego što se ubio.

- Vreme nastavlja da prolazi, a fotografija je alat za beleženje tih trenutaka umiranja – rekao je u intervjuu japanskom esejisti Ririko Amakasu 2014.

Rođen u Tokiju 1940. godine, Šinojama je studirao fotografiju na Nihon univerzitetskom koledžu umetnosti. Postao je slobodni fotograf 1968. nakon što je radio za reklamnu agenciju.

Njegove gole slike glumica Rie Mijazave i Kanako Higuči, postale su veoma popularne i izazvale društveni fenomen kada su objavljene 1991. Šinojama je rekao da je bio dobar u „nestanku“ dok je slikao, zbog čega njegovim modelima nije smetalo njegovo prisustvo.

(BBC)

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike