"Napoleon" iz dana u dan na udaru sve žešćih kritika: Kao da je neko pljunuo Francuzima u lice (FOTO/VIDEO)

11.12.2023

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Mnogi se pitaju zašto je Ridli Skot uopšte snimio ovaj film

"Napoleon" iz dana u dan na udaru sve žešćih kritika: Kao da je neko pljunuo Francuzima u lice (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

"Napoleon" Ridlija Skota nedavno je stigao u bioskope širom sveta. Mnogi se slažu da ovo nije najbolji film čuvenog reditelja, pa su mišljenja podeljena oko toga da li ga uopšte treba pogledati ili ne, bez obzira na to što glavnu ulogu igra maestralni Hoakin Finiks

Iz dana u dan, kritike su sve lošije. Tome u prilog ide i ocena na Rotten Tomatoes-u koja trenutno stoji na 58% kod publike. Filmom su najviše nezadovoljni Francuzi koji su već na osnovu trejlera počeli da kritikuju film.

Profimedia
 

Ridli Skot im je na to odgovorio da oni ni sami sebe ne vole i jasno stavio do znanja kako je ovo fikcija, a za sve istorijske činjenice imaju knjige, navodi index.hr. Variety je odradio intervju sa dvojicom francuskih istoričara, Patriceom Gueniffeyjem i Romainom Marsilyjem, koji su se osvrnuli na istorijske netačnosti u ovom filmu.

Imate osećaj da je bio potpuni idiot

- Žozefina je bila mudra žena koja je već uživala u životu pre nego što se udala za mladog i ambicioznog Napoleona. Njihova dinamika u potpunosti je promenjena u filmu, jer Napoleon izgleda staro. Nisam protiv menjanja scena, ali mislim da je bilo groteskno kad je iz mrtvog konja izvadio metak i dao ga svojoj majci. Imao je jako distanciran odnos s majkom. Napoleon je ubio puno ljudi u Egiptu, ali nikad nije uništio njihove znamenitosti i na to je putovanje je sa sobom poveo 130 učenjaka - rekao je Gueniffey.

Profimedia
 

- Gledanjem filma imate osećaj da je neko pljunuo Francuzima u lice i celoj francuskoj istoriji, jer deluje da se Ridli Skot narugao sa "Napoleonom". Ljude zanima Napoleon, čak i one koji ga mrze zbog nekih njegovih odluka, ali i takvi su razočarani filmom jer ne uspeva da prikaže njegovo nasleđe, bilo ono dobro ili loše. Napoleon je bio simbol meritokracije jer je uspeo, iako nije bio plemić, ali gledanjem filma dobijate osećaj kao da je bio potpuni idiot. On nije svetac i niko nije očekivao da će ga Skot tako predstaviti, ali njegov Napoleon je toliko groteskan da se zapitate zašto ga je uopšte snimio - tvrdi Marsily.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike