Preminuo čuveni fotograf Eliot Ervit: Ostaće upamćen po legendarnoj fotografiji Džeki Kenedi na sahrani njenog muža (FOTO)

01.12.2023

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Radio je samostalno celog života, prihvatajući zadatke u modi, politici i među poznatim ličnostima

Preminuo čuveni fotograf Eliot Ervit: Ostaće upamćen po legendarnoj fotografiji Džeki Kenedi na sahrani njenog muža (FOTO)
Copyright Profimedia

Američki fotograf Eliot Ervit, koji je napravio neke od najpoznatijih fotografija na svetu, preminuo je u četvrtak u svom domu na Menhetnu, u 95. godini. Tužnu vest potvrdila je njegova ćerka Saša.

Profimedia
 

Čuveni fotograf, koji je "hvatao" momente iz života običnih Amerikanaca, ali i politički važne trenutke, ostaće upamćen po legendarnoj fotografiji Džeki Kenedi kako u rukama drži zastavu koja je bila na kovčegu Džona Kenedija na dan sahrane.

 

 

Eliot je fotografisao i slavnu Merilin Monro, Marlen Ditrih i druge holivudske dive.

 

 

Karijeru je počeo kao foto-reporter, a za života je objavio više od 20 knjiga i imao je brojne samostalne izložbe u institucijama kao što su Muzej moderne umetnosti u Njujorku, Institut umetnosti u Čikagu, Musee d'Art Moderne u Parizu i Barbikan u Londonu.

Živeo u skladu sa svojom čuvenom izrekom

Bio je poznat i po svojim brojnim duhovitim fotografijama pasa, često iz njihove perspektive i različitim od njihovih vlasnika.

Radio je samostalno celog života, prihvatajući zadatke u modi, politici i među poznatim ličnostima. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija je ona gde tadašnji potpredsednik Ričard Nikson "bode" sovjetskog premijera Nikitu Hruščova u grudi 1959. godine, tokom takozvane Kuhinjske debate na moskovskoj izložbi američkih proizvoda.

Profimedia
 

Često je fotografisao Njujork, gde je živeo, uvek sa osećajem avanture i spontanosti. Živeo je u skladu sa svojom čuvenom izrekom: "Najbolje stvari se dešavaju kada se slučajno nađete negde sa foto-aparatom."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike