Između stvarnosti i drame, jave i sna: "Sanjao sam da sam se probudio" premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)

27.11.2023

16:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Prva repriza biće održana u četvrtak, 30. novembra

Između stvarnosti i drame, jave i sna: "Sanjao sam da sam se probudio" premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Marijana Janković

Predstava „Sanjao sam da sam se probudio”, po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića, biće premijerno izvedena u sredu 29. novembra, u 20:30, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

Promo/Marijana Janković
 

Dramaturg Đorđe Kosić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Marina Medenica, kompozitor Irena Popović, Nikola Kljajić (asistent reditelja i montažer video materijala), Ivan Mirković (korepetitor i asistent kompozitora) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog komada koji govori o životu u jednom pozorištu posredstvom četiri žanra koji se kreću od farsične strukture, preko melodrame, istorijskog kalambura do vodviljske igre, zaokružujući sliku naše, i ne samo pozorišne stvarnosti.

Promo/Marijana Janković
 

Uloge su poverene Jovanu Jovanoviću, Dušanu Matejiću, Anastasiji Mandić, Suzani Lukić, Nini Nešković, Nikoli Vujoviću i Slobodanu Beštiću, dok se sopran Katarina Jovanović pojavljuje kao specijalna gošća. U predstavi učestvuju i članovi hora „Smilje“.

Promo/Marijana Janković
 

Komad o pozorištu

- Napisao sam komad o pozorištu, o tome koliko i kome ono znači, a kome ne, o njegovoj društvenoj poziciji, subverzivnosti, sjaju i bedi, o onome što je u njemu lepo i ružno, o strasti koja ga stvara i obesti koja ga razara, o umetničkoj sujeti i bezrezervnoj ljubavi, o snazi onih koji u njega veruju i koji mu se daju čak i kada mu ne veruju, o teatarskim utilitaristima i duhovnicima - kaže Željko Hubač.

Promo/Marijana Janković
 

Reditelj Dino Mustafić, naglašava da je zajedno sa glumačkim i autorskim timom predstave nastojao da pokaže kako i u „teatarskom deiluzionizmu ima književne i scenske lepote, svojevrsne utopije pozorišnog prostora kao paralelnog sveta u kojem mi kao akteri proživimo dobar deo našeg životnog veka“.

- Jer, na kraju krajeva, verujemo da teatar to sve jeste, i treba da bude, da nijedan umetnik ne sme izgubiti nadu da njegova predstava može promeniti tok stvari na bolje - ističe Mustafić.

Promo/Marijana Janković
 

Spoj stvarnosti i teatralnosti

Dramaturg Đorđe Kosić naglašava da je pozorišni proces na ovom tekstu predstavljao retku priliku da se kroz jedan domaći, savremeni dramski tekst istraži granica između stvarnosti i pozorišta - pozorišta ne samo kao umetničkog oblika već i institucije, sa svim svojim idiosinkrazijama, lepotama i banalnostima.

Promo/Marijana Janković
 

- Spoj stvarnosti i teatralnosti omogućio je jedinstvenu sinergiju, koja je u koncu izražena u jednom eklektičnom pozorišnom izrazu između stvarnosti i drame, jave i sna.

Prva repriza biće održana u četvrtak, 30. novembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike