Tamara Aleksić u ulozi čuvene tragične kurtizane: "Nana" ponovo na sceni Madlenijanuma (FOTO)

23.11.2023

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je jedina predstava po delu Emila Zole u beogradskim pozorištima

Tamara Aleksić u ulozi čuvene tragične kurtizane: "Nana" ponovo na sceni Madlenijanuma (FOTO)
Copyright Promo/Zoran Škrbić

Francuski klasik, remek-delo Emila Zole "Nana", u režiji Ivane Vujić, predstava koja je prvu premijeru imala u novembru 2019. godine, vraća se 1. decembra na Veliku scenu Madlenijanuma, a reprizno se izvodi 13. decembra i 11. januara.

Promo/Zoran Škrbić
 

- Ovo je jedini Zola na našim scenama u Beogradu, i mudro je da se napravi premijerna obnova predstave. Za nas je on beskrajno interesantan pisac. Istražujući jednu porodicu napravio je analizu francuskog društva tog vremena koja je i danas aktuelna - ističe rediteljka.

Intrigantna priča o strasti, predaji, požudi i nemoralu

Nedovoljno igrana saga o pokvarenosti društva na prelasku iz jednog u drugo carstvo, drama "Nana", u kojoj se u naslovnoj ulozi pojavljuje Tamara Aleksić, vraća se pred publiku u donekle izmenjenom ansamblu. Intrigantna priča o vrtlogu strasti, predaji, ljudskoj požudi i nemoralu je prava tema današnjice. U liku Nane, kurtizane prerušene u glumicu, je vešto prikazan poriv svake žene za ljubavlju i sigurnošću, njeni snovi, nadanja i skrivene želje, kao i vapaj za pažnjom i prihvatanjem. 

Promo/Zoran Škrbić
 

Predstava se završavala scenom u kojoj saznajemo da je prelepa glavna junakinja umrla od velikih boginja, a odmah potom gromko i bolno dopiru do publike uzvici da se kreće u rat. Sa distancom od četiri godine ovo viđenje sveta koji se raspada u nemoralu, neutaživoj želji za materijalnim i statusnim je skoro proročko. U glumačkoj podeli "Nane" 2019. godine bio je Vlasta Velisavljević, koji je preminuo 2021.

Vlasta Velisavljević, serija "Nečista krv": RTS/promo
 

U znak sećanja na ovog divnog glumca, rediteljka Ivana Vujić je rekla: 

- "Nana" je gabaritna predstava sa velikim ansamblom, od najmlađih glumaca do doajena, a među njima je bio Vlasta Velisavljević, to je bila njegova poslednja uloga. Zaista smo srećni što smo radili sa njim, živeli sa njim, i radovali se sa njim.

Nesrećna devojka koja prodaje sebe

Ta čudesna nesrećna devojka koja se materijalno uzdiže sa društvenog dna i stiže do bahatog života teatarske zvezde, zapravo se duhovno survava prodajući sebe, dok u njoj tinja ljubav prema njenom malom vanbračnom sinu koji je kontrateža svom mraku koji obuzima njen život. U ovom komadu publika dobija jedno klasično književno remek-delo na svež i moderan način. U iskrenom i dubokom umetničkom pristupu večite teme dobijaju nove forme koje su neophodne za razvoj teatra, ali i za potpuno prisan katarzičan kontakt sa savremenim gledaocem.

Promo/Zoran Škrbić
 

U ovom raskošnom teatarskom delu novi glumci u podeli su Nikola Rakočević, Borjanka Ljumović, Bogdan Bogdanović i Andrijana Đorđević, dok iz prethodnog ansambla igraju Nebojša Kundačina, Rade Ćosić, Vukašin Jovanović, Dimitrije Ilić, Vanja Milačić, Stojša Oljačić i Anja Orelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike