Crni dani za Marvela: Kome još trebaju superheroji?

20.11.2023

16:00

0

Kolaps bez presedana

Crni dani za Marvela: Kome još trebaju superheroji?
Scena iz filma "Kapetan Mavel 2" - Copyright Foto: promo/MegaCom film

Diznijev najpouzdaniji brend Marvel (MCU) prolazi kroz tešku krizu. Ovo je jedna od najlošijih godina u istoriji tog studija.

Nakon što je novi film "Kapetan Marvel 2" zabeležio najgore rezultate tokom prvog dana prikazivanja, nema sumnje da se "kuća superheroja" nalazi na prekretnici, piše Euronews.

Foto: promo/MegaCom film
 

Film koji je režirala Nija Dakosta nastavak je "Kapetana Marvela" iz 2019. i televizijske mini serije "Ms. Marvel", a na američkim blagajnama uspeo je da zaradi samo 47 miliona dolara tokom prvog vikenda, što je najgori start u istoriji Marvela.

Kolaps bez presedana

Ništa bolje nije prošao ni u inostranstvu, pa je tako širom sveta ovo ostvarenje prikupilo samo 63,3 miliona dolara, iako je budžet filma prešao 200 miliona dolara.

Ranije je neslavni rekord najslabijeg prvog vikenda prikazivanja držao film "Neverovatni Hulk" iz 2008. godine, koji je na domaćem terenu zaradio samo 55,4 miliona dolara, dok ga je sledio "Ant-Men" sa 57,2 miliona.

Foto: promo/MegaCom film
 

Dejvid E. Grous, koji predvodi konsultantsku kuću "Franchise Research Entertainment" nazvao je neuspeh "kolapsom Marvela na blagajnama bez presedana".

Film je podelio kritičare

Trideset treći film produkcijske kuće, u kom Bri Larson igra ulogu kapetana Marvela odnosno Kerol Denvers, podelio je kritičare.

Ukupno je osvojio samo 62 posto pozitivnih ocena na agregatoru "Rotten Tomatoes", a ni publika nije oduševljena.

Foto: promo/MegaCom film
 

To je tek treći film iz "Marvelove" kuhinje koji je dobio ocenu "B" od bioskopske publike i to nakon "Večnih" i "Antmen i Osa: Kvantumanija".

Loše napisan film, lišen pristojnog humora

Euronews piše da su loše ocene opravdane i da je reč o "loše napisanom" filmu, lišenom pristojnog humora, uzbuđenja i značaja".

Foto: promo/MegaCom film
 

Nažalost, to je samo dodatak već postojećoj prezasićenosti tržišta superherojskim franšizama, sa sve zamršenijim pričama i očiglednim nedostatkom kontrole kvaliteta.

Šta će biti sa superherojima?

Posle filma "Spajdermen: Put bez povratka" iz 2019. broj zainteresovanih za nove naslove iz izmišljenih svetova nadljudi sve je manji, a izuzetak predstavljaju "Put bez povratka" i "Čuvari galaksije 3".

Ništa bolje ne prolaze ni TV serije, a najlošiju gledanost ostvarile su "She Hulk: Attorney At Law" i "Secret Invasion".

Foto: promo/MegaCom film
 

Izvršni direktor Diznija Bob Iger i sam je govorio o mogućoj prezasićenosti tržišta i najavio da će Marvel smanjiti broj objavljenih filmova.

Ukoliko u skorije vreme ne dođe do promena, Marvel bi umesto "viših, daljih i boljih" dometa, kako to kaže Kapetan Marvel, mogao da zapadne u stanje stagnacije u kom više nikog neće biti briga za superheroje.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike