Otvorena izložba Nikole Žigona "Slike u e-molu": Šopen, Mendelson i Ljubav (FOTO)

20.11.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Sva dela su nastala tokom 2023. godine

Otvorena izložba Nikole Žigona "Slike u e-molu": Šopen, Mendelson i Ljubav (FOTO)
Ivana i Nikola Žigon - Copyright Promo/Dragan Mujan

Prethodnog vikenda u Galeriji Štab otvorena je izložba slikara Nikole Žigona pod nazivom „Slike u e-molu“, koju će posetioci moći da pogledaju do 3. decembra.

Promo/Dragan Mujan
 

Sunce moje, Ljubavni napitak, Praznik na jastuku, Čudo ljubavi I i II, Halo ljubavi, Srećna okolnost, Rumeno putovanje, Portal izobilja … nazivi su Žigonovih slika, čiji je lajtmotiv očigledno, ljubav. Sve slike su nastale tokom 2023. godine, a izložbu čini 15 velikih platna, na kojima se na prvi pogled uočava Žigonov potez i bogata paleta boja.

Promo/Dragan Mujan
 

Bez težnje ka grandioznom i pompeznom

Slojevitost slika Nikole Žigona objedinjenih naslovom “Slike u e-molu” predstavljena je u svojevrsnom miksu gesta i boja u nekoliko planova prostora: formalno-slikarskog, psihološkog i fizičkog. Iako je na slikama boja dominantna, umetnik se u isto vreme ne odriče ni forme, ni figure, ni gesta, tražeći balans svega u otelotvorenju psihofizičkog prisustva slikara u sopstvenom delu.

Posetiocima su se na otvaranju obratili umetnik, kao i kustoskinja Marta Vukotić Lazar, koja kaže da poenta stvaranja ovako velikih slika nije težnja ka nečemu grandioznom i pompeznom, već potreba umetnika da sebe jasno predstavi, sasvim intimno i ljudski.

Promo/Dragan Mujan
 

- Oslonivši se na ritam, na sudaranje formi u prostoru i na presecanje prostora vremenom, gde boja privlači formu, a znaci privlače boju, umetnikov vizionarski poduhvat je bio da „okupi“ sve ove „instrumente poezije platna“ na svojim radovima.

Veličanstvena energija Ljubavi

U sadejstvu sa Mendelsonovim koncertom za violinu i Šopenovim klavirskim koncertom u e-molu kao inspiracijama, Žigon stvara umetnički svet koji nije puka simbioza umetničkih formi, već uvođenje strukture, ritmova i tonova umetničke forme kakva je slika.

Umetnik kaže da je na ovoj izložbi, na ovim slikama zapisao bojom, potezom, linijom sve što je osetio, zapazio, spoznao o veličanstvenoj energiji Ljubavi.

Promo/Dragan Mujan
 

Svoj likovni izraz, Žigon je pronašao nakon svog boravka u Parizu dvehiljadite, gde se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Nakon toga su usledile dve izložbe u Parizu i jedna u Beogradu. Zahvaljujući tim izložbama postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka.

Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike