Imao je razbarušenost Dalija i svestranost Da Vinčija: Izložba "Nebeski Milić" povodom 90 godina od rođenja slavnog slikara (FOTO)

10.11.2023

09:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioci će moći da vide neka dela koja nikada nisu bila prikazana u javnosti

Imao je razbarušenost Dalija i svestranost Da Vinčija: Izložba "Nebeski Milić" povodom 90 godina od rođenja slavnog slikara (FOTO)
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Izložba "Nebeski Milić", koja predstavlja početne tri decenije stvaralaštva slikara Milića Stankovića (1934-2000), poznatijeg kao Milić od Mačve, otvorena je sinoć u Domu Jevrema Grujića.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je pred brojnim zvanicama izložbu koja je organizovana povodom 90. godišnjice rođenja Stankovića i prikazuje preko 60 slika, ali i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije. Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, a tu su i prepoznata poput "Ponovljena prošlost“ ili "Posveta prahu Leonida Šejke“.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

U svom obraćanju zvanicama, Gojković je ocenila da je Milić od Mačve "srpsku kulturu i umetnost proslavio širom sveta", kao slikar autentičnog izraza "jedinstven i po tome što je, ma gde god stvarao i izlagao, svoju otadžbinu i Mačvu uvek nosio u srcu".

- Duboko upijajući svet oko sebe, stvarao je remek-dela kojima je već za života stekao svetsku slavu i poštovanje. Bio je slikar nesvakidašnje mašte, koji je inspiraciju najvećim delom nalazio u srpskoj istoriji, na koju je, kao i čitav naš narod, bio izuzetno ponosan - podsetila je Gojković.

Spoj veličanstvenih suprotnosti

Naglasivši da nema puno slikara na ovim prostorima čiju karijeru je obeležilo više od 1.200 izložbi u zemlji i inostranstvu, Gojković je dodala da su Milićev "talenat spojen sa harizmom i jedinstvenim pogledom na svet, podarili srpskoj i svetskoj kulturi i umetnosti renesansnu ličnost čije delo i danas zrači i privlači pažnju".

Ministarstvo kulture aktivno radi da zahvaljujući darovitim slikarima kao Milić od Mačve dodatno popularizacije umetnost, a Gojković je rekla i da je izložba dobar primer kako se saradnjom više učesnika, Ministarstva, Doma Jevrema Grujića i porodice Stanković, kreiraju i organizuju atraktivni kulturni događaji koji privlače brojnu i biranu publiku.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Slikareva ćerka, Simonida Stanković je rekla da je izložba veliki događaj, i da je delo njenog oca "univerzalno, spoj veličanstvenih suprotnosti", s jedne strane ljubav prema istoriji, etnologiji, antropologiji i fokloristici, a sa druge "čista spiritualnost, opsednutost višim svetovima i opstankom duše".

Razbarušenost Dalija i svestranost Da Vinčija

Direktorka Doma Jevrema Grujića Branka Conić je rekla da izložba predstavlja prvih 30 godina srpskog barbarogenija, koji u sebi ima razbarušenost Salvadora Dalija i svestranost Leonarda da Vinčija. Milić od Mačve je kao fantastičar i nadrealista utkivao u svoja dela srpsku istoriju, mitove, tradiciju, ličnosti, baveći se i savremenim dešavanjima. Bio je član grupe "Medijala" sredinom pedesetih godina sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Peđom Ristićem, Vladimirom Veličkovićem, Đorđem Kadijevićem i mnogim drugima.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Izložba će trajati do marta 2024. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike