Uz ova dela se sluša Šopenova muzika: Izložba „Slike u e-molu“ Nikole Žigona (FOTO)

07.11.2023

11:30

0

Svoj likovni izraz pronašao je nakon svog boravka u Parizu

Uz ova dela se sluša Šopenova muzika: Izložba „Slike u e-molu“ Nikole Žigona (FOTO)
Nikola Žigon - Copyright Nebojša Babić

Galerija Štab predstavlja izložbu „Slike u e-molu“ Nikole Žigona, koja će biti postavljena od 17. novembra do 3. decembra.

Umetnik koji iza sebe ima mnogobrojne samostalne izložbe i koji se na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja posle duže pauze vratio 2021. izložbom radova pod imenom “Osmeh se vratio u grad”, će nas obradovati serijom velikih formata pod nazivom “Slike u e-molu” u galeriji ŠTAB, nastalih tokom 2023. godine.

Promo/N. Krsić
 

Svoj likovni izraz pronašao je nakon svog boravka u Parizu dvehiljadite, gde se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Nakon toga su usledile dve izložbe u Parizu i jedna u Beogradu.

Zahvaljujući tim izložbama postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu.

"Samo mi je kliknulo"

Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Nkola Žigon o slikama koje mogu da se vide na izložbi kaže:

Promo
 

- “Samo mi je “kliknulo”, izložba će se zvati “Slike u e-molu”. I to kad sam se setio da su moje omiljene kompozicije Mendelsonov koncert za violinu i Šopenov klavirski koncert, u e-molu. Kompozicije koje me pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidim ljubav, da osetim koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatram da li se kreće, menja oblik, i da li može da se zgusne toliko da mogu da je dodirnem. Kako priča u bojama, u zvuku, u znaku, obliku i dahu. Ljubav je prisutna svugde i u svemu, konstantno, mi smo ti koji je osete ili ne i dajemo joj izvesni obrazac postojanja - kaže Žigon.

Zapisao sam bojom sve što sam osetio

Na ovoj izložbi, na ovim slikama, zapisao sam bojom, potezom, linijom sve što sam osetio, zapazio, spoznao o toj veličanstvenoj energiji Ljubavi, koja nas čuva, u čijim kodovima se nalaze zapisi za rascvetavanje naših života. Zašto su obe kompozicije u e-molu i zašto me tako pokreću?

Da, razmišljao sam i istraživao, ali ja nisam teoretičar i neću o tome pisati, ostaviću da mi kompozicije ova dva čarobnjaka drže otvoreno srce, jer ja volim tako da posmatram svet.

Promo
 

Preporučujem da odslušate kompozicije koje su me inspirisale, dok gledate slike sa ove izložbe, ko zna možda se sretnemo u nekoj drugoj ravni, odakle kreće moja inspiracija - poručuje umetnik.

Nikola Žigon, diplomirao je na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991. godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike