U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba o Miji Aleksiću: Bio je mnogo više od svojih uloga (FOTO)

14.11.2023

13:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Sledeće godine biće otvoren legat čuvenog glumca

U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba o Miji Aleksiću: Bio je mnogo više od svojih uloga (FOTO)
Copyright Tanjug/Millja Stijović

Izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću povodom sto godina od njegovog rođenja otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci.

Na izložbi autora Bobana Stefanovića posetioci u prizemlju zgrade mogu da vide filmske postere, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Aleksića (1923-1995).

Tanjug/Millja Stijović
 

Predstavljeni su i Aleksićevi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

Mija Aleksić je mnogo više od zbira svojih uloga

- Izložba koju ćemo imati prilike da vidimo, nastala u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog centra Gornji Milanovac, ima za cilj ne samo da nas podseti na pojedinačne umetničke domete ovog velikana našeg glumišta, već predstavlja i poziv da sagledamo, sa vremenske distance, njegovo nasleđe i značaj za našu kulturu, jer Mija Aleksić jeste mnogo više od prostog zbira svojih uloga. Mija Aleksić je, kroz svoj opus, kreirao jednu pojavu koju osećamo kao blisku, koja nas prati kroz vreme i koju iznova prepoznajemo, i koja nam, na ležeran i duhovit način, može reći mnoge istine o nama samima - rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić na otvaranju izložbe.

ATA Images/Miloš Tesić
 

Nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke "Naš muzej filma".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike